Частни руски армии заеха позиции на "Вагнер" в Африка

  • 03 ноември 2023 11:41

  • 2707
  • 1
Частни руски армии заеха позиции на "Вагнер" в Африка
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Бойци от две руски частни армии заеха позиции в Африка, държани по-рано от военната компания на покойния Евгений ПригожинЕвгений ПригожинЕвгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 г. Той руски бизнесмен, ресторантьор, собственик на кетъринг "Вагнер", написа в. "Уолстрийт джърнъл".

"Въоръжени служители на частните фирми "Конвой" и "Редут" поеха контрола над обекти, държани по-рано от "Вагнер", в Централноафриканската република, Чад, Либия, Буркина Фасо и други страни на Черния континент", допълни медията.

Изданието допълни:  Фактическият собственик на "Редут" е олигархът Генадий Тимченко, а на "Конвой" – милиардерът в долари Аркадий Ротенберг.

"Двамата предприемачи са много близки с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 и навлизането на "Конвой" и "Редут" в Африка е станало с благословията на Кремъл", написа още вестникът.

"Операцията по изместването на "Вагнер" от Африка бе проведена през септември – октомври и ръководена от чиновника в Главното разузнавателно управление в Москва Андрей Аверянов и заместник-военния министър Юнус Бек Евкуров", допълни медията.  

Да припомним, Пригожин загина в самолетна катастрофа край западния руски град Твер на 23 август.

Както вече екипът на novini.bg писа, вчера лидерът на южната руска автономна република Чечения Рамзан Кадиров обяви, че повече от 170 бивши бойци на ЧВК "Вагнер" се прехвърлиха да служат в специалните сили на батальона "Ахмат",  който е част от Россгвардия (военизирано подразделение на подчинение на МВР).

Бойците на Пригожин се кълнат във вярност на Кадиров

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2707 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.03 | 13:32

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини