Конференция в Кайро ще търси мирно решение на конфликта в Близкия изток

  • 21 октомври 2023 07:47

  • 1106
  • 2
Конференция в Кайро ще търси мирно решение на конфликта в Близкия изток
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

В Египет днес ще бъде открита голяма конференция за Близкия изток на фона на опасенията, че конфликтът между Израел и палестинците може да прерасне в по-широка регионална война, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2083

Миналата седмица Египет свика международна конференция за обсъждане на "развитието и бъдещето на палестинската кауза".  

Египетският министър на външните работи Самех Шукри заяви, че на днешната среща ще се търси "международно съгласие" за необходимостта от деескалация и доставянето на хуманитарна помощ за ивицата Газа.

На среща във Вашингтон: САЩ и ЕС обсъдиха войните в Украйна и Близкия изток

Все още официално не е ясно кой ще участва в еднодневната конференция, наречена Среща на върха за мир в Кайро.

Египетският проправителствен телевизионен канал Кахера нюз съобщи, че във форума ще участват палестински, йордански и италиански лидери, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Участие ще вземе и германскиата външна министърка Аналена Бербок.

Редица световни лидери и дипломати посетиха Близкия изток, след като палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа, предприе широкомащабно нападение срещу Израел и последваха ответни въздушни удари по гъстонаселения палестински анклав.

Египет, първата арабска държава, която подписа мирен договор с Израел през 1979 г., е обезпокоен от масовото изселване на жителите на Газа на негова територия. Единственият граничен контролно-пропускателен пункт между Египет и Газа е затворен от близо две седмици въпреки израелските въздушни удари по анклава. Същевременно Израел също наложи блокада на Газа и спря вноса на храни, лекарства и гориво, припомня БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1106 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.21 | 19:47

2
Искате ли дълъг и страстен секс за няколко часа, много спеpма, издръжливост, повишен тестостерон (лечение на простатит и плешивост) вече е възможно и безопасно на всяка възраст. Прочетете сами -----> mub.me/medik

2023.10.21 | 09:56

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини