Сблъсъкът между „Хамас“ и Израел роди нов проблем за Кайро

  • 18 октомври 2023 19:56

  • 5035
  • 4
Сблъсъкът между „Хамас“ и Израел роди нов проблем за Кайро
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси отхвърли, че възможността за принудителното разселване на палестинците от ивицата Газа към Синайския полуостров, предава БТВ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2063

Според него така полуостровът в Египет ще се превърне в „база за атаки срещу Израел“. Изказването му бе по време на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Олаф Шолц.

На границата между египетския Синайски полуостров и ивицата Газа е единствения граничен пункт „Рафа“, който не се контролира от Израел.

Вижте болницата в Газа минути след ракетния удар, отнел стотици животи

Бомбардировките в ивицата Газа породиха опасения в Кайро, че милиони палестинци ще се насочат на юг към Синай.

Стратегическият Синай

Полуостровът става част от Египет през 1906 година, когато Високата порта го прехвърля. Тогава Египет се контролира от Британската империя. Линията край Рафа се превръща в северна граница на Египет, която остава така и до днес.

Изграждането на Суецкия канал и национализирането му превръща Синайски полуостров в стратегически важен за него. Египет губи територията след войните с Израел, но през 1979 година двете държави подписват мирен договор, с който Израел се съгласява да се оттегли.

Красивите гледки в Синайския полуостров привличат множество туристи, но след началото новия век в района се засилва радикализацията. След 2011 година терористичната организация „Ислямска държава“ създава свой клон в Синайски полуостров, като египетската армия периодично провежда контратерористични операции. Смята се, че през 2021 година Египет успява да ликвидира водача им.

Нестабилността в Синайския полуостров води до притеснението на Кайро от настаняването на палестински бежанци там.

Президентът Сиси обяви, че египетският народ ще „излезе и ще протестира с милиони, ако бъде призован да го направи“ срещу всяко изселване на жителите на ивицата Газа към Синай.

„Ивицата Газа на практика е под израелски контрол. Палестинците могат да бъдат преместени в израелската пустиня Негев, докато се справят с екстремистите“, добави той.

„Обсъжда се северната част на Синайския полуостров да бъде за палестинците, а Египет да получи част от пустинята Негев, която е в южната част на държавата Израел. Това изглежда малко вероятно, но се върти в момента. Според мен там се преговаря“, каза арабистът проф. Владимир Чуков в bTV Новините.

„Египет е ключът. Дали ще се съгласят да отворят граничния пункт и да пуснат палестинците в Египет. Властта в Кайро в момента отказва и призовава палестинците да защитава ивицата Газа и палестинската кауза“, добави той.

На фона на изказванията за Синай хиляди палестинци са на граничния пункт Рафа между ивицата Газа и Египет, виждайки преминаването оттам като възможност за спасение и бъдеще.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5035 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.10.19 | 01:01

4
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.10.19 | 01:01

3
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

2023.10.19 | 00:47

2
Да разбираме, че никой не иска палестинци. Даже Египет. Явно има причина!!!
Слава Украйна

2023.10.18 | 22:57

1
Само терористите са в състояние да избиват безогледно както враговете, така и своите. В името на Аллах и ... Путин!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини