Тунис е задържал над 2500 мигранти при мащабна акция

  • 20 септември 2023 12:45

  • 804
  • 0
Тунис е задържал над 2500 мигранти при мащабна акция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Властите в Тунис задържаха 2507 мигранти, опитали да се доберат до Европейския съюз през Средиземно море, и арестуваха 62-ма контрабандисти по време на четиридневна операция, съобщи говорителят на Националната гвардия Хусемедин Джебабли, цитиран от ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1546

Мащабната акция се проведе между 15 и 18 септември, уточни снощи Джебабли. Сред задържаните има 581 тунизийци, останалите са от Субсахарска Африка. Тунизийските сили за сигурност осъществиха операцията в няколко крайбрежни района, включително Сфакс - ключова отправна точка за мигрантите на път за Италия.

Миналата седмица Тунис обяви, че е организирал мащабна операция по сигурността, за да спре трафика на хора и да ограничи големия брой мигранти, които предприемат рисковано пътуване по море до Европа, тръгвайки от неговите брегове. 

Наскоро Европейският съюз сключи споразумение с Тунис, по силата на което африканската държава ще получи финансова помощ до 900 милиона евро, ако предприеме по-сериозни действия срещу трафикантите на хора и незаконните мигрантски потоци.

В последните месеци враждебността и тормозът по отношение на мигрантите в тази северноафриканска държава се засилиха, отбелязва ДПА. Президентът на Тунис Каис Сайед обвини бежанците в "насилие, престъпност и недопустимо поведение" в страната му.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
804 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини