Специалният пратеник на ООН за Судан подаде оставка

  • 13 септември 2023 20:06

  • 786
  • 0
Специалният пратеник на ООН за Судан подаде оставка
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Специалният пратеник на ООН за Судан, Фолкер Пертес, обяви, че подава оставка, като добави, че е станала очевидна невъзможността му да изпълнява задълженията си ефективно, без да има достъп до раздираната от конфликт страна.

Германският дипломат беше обявен за персона нон грата от суданското външно министерство през юни и му беше забранено да влиза в страната, в която бушува въоръжен конфликт от средата на април.

Пертес нарече днес привилегия възможността да служи като специален пратеник на ООН през последните две и половина години, но каза, че е подал своята оставка.

ООН: Войната и гладът заплашват да обхванат цял Судан

"Благодарен съм на генералния секретар на ООН за възможността и за неговото доверие към мен, но го помолих да ме освободи от задълженията ми", каза Пертес и добави: "Това ще е последната ми пресконференция в качеството на специален пратеник".

В края на май суданският президент Абдел Фатах ал Бурхан обвини Пертес, че разпалва конфликта и призова за отстраняването му. ООН неведнъж отхвърли тези обвинения, съобщава БТА.

Пертес беше специален пратеник на ООН за Судан от февруари 2021 г. и беше натоварен с постигането на споразумение между различните политически фракции в страната по пътя ѝ към мира и демокрацията.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
786 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини