Хунтата в Габон назначи бивш опозиционен водач за временен премиер

  • 07 септември 2023 22:53

  • 1000
  • 4
Хунтата в Габон назначи бивш опозиционен водач за временен премиер
© Gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Дошлата на власт с преврат миналата седмица военна хунта в Габон назначи бившия опозиционен водач Раймон Ндонг Сима за министър-председател на преходното правителство, съобщава БТА.

Новината беше обявена днес с указ, прочетен от военните по държавната телевизия.

Сима, 68-годишен икономист, беше изявен критик на президента Али Бонго, когото офицери от армията свалиха на 30 август. От 2012 до 2014 г. той беше премиер при управлението на Бонго, но впоследствие подаде оставка и се изправи срещу него на президентските избори през 2016 г. и още веднъж като част от опозиционна коалиция на тазгодишните.

Превратаджиите в Габон обявиха генерал Бриг Олиги Нгема за "преходен президент"

Бонго, който управляваше от 2009 г., наследи на поста баща си Омар Бонго, който беше начело на богатата на петрол централноафриканска страна в продължение на 42 години. Династичното управление на семейство Бонго предизвика недоволството на широки слоеве от населението, а основното обвинение към него беше, че националното богатство в 2,3-милионната страна е съсредоточено в ръцете на малка група хора, без народът да има достъп до него.

Превратът беше посрещнат със сцени на радост в столицата Либървил, след което хунтата бързо взе мерки да затвърди властта си и в понеделник като временен президент на Габон в длъжност встъпи генерал Брис Олиги Нгема.

Той обеща икономически реформи и обяви, че ще организира свободни и честни избори, но не каза кога.

Вчера в Либървил с Нгема се срещна специалният представител на ООН за Централна Африка Абду Абари, който му каза, че Обединените нации ще помогнат на Габон с оглед на поемането от африканската страна по нов път.

"Веднага щом се запознаем с пътната карта, сроковете и щом бъде назначено правителство, нашите агенции ще осъществят съответните контакти и ще продължат да подкрепят Габон", каза той след срещата в коментар, излъчен по телевизия "Габон 24".

Превратът в Габон беше осмият в Западна и Централна Африка за последните три години, макар че той се разви по доста по-различен начин в сравнение с най-скорошния, този в Нигер. Тук нямаше изблик на антифренски и проруски настроения, а генералите, които взеха властта, изглеждат по-отворени към диалог с международните организации, отколкото колегите си в Ниамей, отбелязва Ройтерс.

В понеделник централноафриканският регионален блок Икономическата общност на централноафриканските държави (ЕКОЦАС) замрази членството на Габон, но изпрати президента на Централноафриканската република Фостен-Арканж Туадера като свой представител, за да се срещне с Нгема.

Туадера каза пред репортери, че е разговарял с Али Бонго с позволението на Нгема. Той не разкри подробности за условията, при които е държан Бонго, и за намеренията му, а единствено каза, че срещата е била ползотворна.

Бонго е под домашен арест от преврата, но вчера хунтата обяви, че е свободен да замине в чужбина за медицински прегледи, ако желае.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1000 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Я

2023.09.08 | 07:59

4
Бг новите си пишат,по нареждане на страните дето се притесняват за промяната в Габон.защо Франция е напред защото краде от много страни.

2023.09.08 | 06:33

2
Хунтата е в Киев, а в Габон е племенен съвет начело на който стои вождът А Ф`рика Та.

2023.09.08 | 07:54

3
Така им е удобно да пишат...
Lissa

2023.09.08 | 01:13

1
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

Добави коментар

Водещи новини