Габон отново отвори границите си след преврата

  • 03 септември 2023 09:34

  • 867
  • 0
Габон отново отвори границите си след преврата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Броени дни след преврата, при който бе свален президента Али Бонго, Габон отново отвори границите си. Това предаде агенция Ройтерс.

Военни офицери, водени от генерал Брис Олигуи Нгуема, взеха властта в страната, като поставиха Бонго под домашен арест. Нгуема бе обявен за държавен глава. По този начин се сложи край на 56-годишното управление на семейство Бонго.

Превратът бе осмия за последните три години в региона на Западна Африка. Смяната на властта в Габон следва преврати в Гвинея, Чад и Нигер, плюс два в Мали и Буркина Фасо от 2020 г. насам, тревожейки международните сили със застрашени стратегически интереси.

Лидерите на преврата са подложени на международен натиск да възстановят гражданското правителство. Те обаче обявиха, че няма да бързат с организирането на избори в страната, пише news.bg.

Лондон осъди военния преврат в Габон

Говорителят на армията посочи, че сухопътните, морските и въздушните граници са отново отворени, защото хунтата е загрижена за запазването на уважението към върховенството на закона, добрите отношения с всички държави по света и иска да спази своите международни ангажименти.

Припомняме, че превратът в Габон бе осъществен в края на август. Хунтата избра генерал Нгуема за преходен президент. ООН и Франция осъдиха остро преврата.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
867 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини