Новото правителство на Нигерия положи клетва

  • 21 август 2023 16:12

  • 403
  • 1
Новото правителство на Нигерия положи клетва
© Getty images
Слушай новината Слушай новината

Новото правителство на Нигерия положи клетва днес - близо три месеца след встъпването в длъжност на президента Бола Тинубу, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че кабинетът на Тинубу ще трябва да се бори със слабия икономически растеж, засегнат от по-ранния срив на цените на петрола, които доведоха до спад в курса на нигерийската найра, намали държавните приходи и повиши инфлацията. Правителството ще трябва да се справи и с масовите кражби на суров петрол и с несигурността в страната, като си върне чуждестранните инвеститори, които се разбягаха, след като беше въведен валутният контрол през 2016 г.

71-годишният Тинубу, който е ротационен председател на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС), работи в сътрудничество с държавните глави на други страни от регионалния блок за изход от кризата в Нигер, където властта беше взета миналия месец от военна хунта, предаде Бта.

Встъпилият в длъжност на 29 май тази година президент на Нигерия спечели спорните президентски избори на 25 февруари, резултатите от които са оспорвани по съдебен път от основните му конкуренти. Той предприе някои изключително смели реформи, каквито Нигерия не бе виждала от години, като премахна популярната, но скъпа субсидия на бензина, както и ограниченията за обменния валутен курс. Съответно националната валута - найрата, отбеляза рекордно обезценяване.

Реформите на Тинубу са хазартен ход в опит да тласне икономическия растеж, но инфлацията скочи, като задълбочи още повече кризата в жизнения стандарт на най-многолюдната страна в Африка - нещо, което е сериозен проблем за президента и новите му министри, отбелязва Ройтерс.

Инфлацията в Нигерия през юни е достигнала 22,79 %

Държавният глава назначи бившия инвестиционен банкер Олавале Едун за финансов министър, координиращ икономиката. Хайнекен Локпобири стана държавен министър на петролните ресурси, а Екперипе Екпо - държавен министър на газовите ресурси. Титулярен министър на петролните ресурси все още не е назначен, посочи говорителят Аджури Нгелале.

Последвайте канала на

Novini.bg
403 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.21 | 18:25

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини