Зоологът проф. Мошуд Мустафа от катедрата по зоология в университета в Илорин призова нигерийците да проучат възможностите за отглеждане на ядливи жаби с цел икономическа изгода, съобщава БТА.
Зоологът разкрива, че проведените изследвания показват, че те се хранят с листа от растенито азимина трилоба, водна леща и храна за риби от вида копенс.
Професор Мустафа изказа предположението, че ядливи жаби може да бъдат отглеждани още при начален стадий на развитие при добро качество на водата и хранене с водна леща.
Професор Мустафа отправи този призив днес в Илорин в доклад озаглавен: "Създадени от човека езера - средство за премахване на създадената от човека бедност".
Професорът, който преподава във Факултета по естествени науки в университета в Илион отбеляза, че едно от предизвикателствата пред култивирането на жаби в езера е възприемчивостта към изкуственото хранене в стадия на попова лъжичка.
Според него поповите лъжички растат по-добре когато са хранени с водна леща, следвана от азимина трилоба, докато храна за риба е била най-слабо приета.
Той обясни, че на фона на нарастващата цена на рибата и прекомерното размножаване на ядливите жаби, известни като Hoplobatrachusccipitalis, в дивата природа в Нигерия, се е наложило отглеждането на тези жаби.
Той твърди, че по този начин ще се запазят функциите на езерата и ще се поддържат рибните ресурси, за да се посрещнат днешните и бъдещите нужди.
"Решихме да разгледаме възможността за култивиране на вида от стадия на попова лъжичка до пълното им съзряване", каза той.
"Тъй като жабите живеят във вода, успехът на отглеждането им ще зависи от експлоатационното качество на водата в езерото, където се отглеждат", добави специалистът.
По същия начин експертът предложи на правителството и на други заинтересовани страни да положат усилия за опазване на околната среда и да приемат стратегии за борба с по-нататъшната загуба на биоразнообразие от риба в езерната екосистема на Нигерия.
)