Великобритания осъжда опитите за подкопаване на демокрацията в Нигер

  • 31 юли 2023 07:36

  • 423
  • 0
Великобритания осъжда опитите за подкопаване на демокрацията в Нигер
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Великобритания заяви вчера, че осъжда опитите за подкопаване на демокрацията, мира и стабилността в Нигер, и заяви, че страната подкрепя Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) в усилията ѝ да възстанови стабилността в Нигер, предаде Ройтерс, като цитира изявление на британското правителство.

"Великобритания е ангажиран партньор на демократично избраното правителство на Нигер и призовава президентът Базум да бъде незабавно възстановен на поста си, за да се възстанови конституционният ред", се казва още в изявлението.

През последните години ЕКОВАС се опитваше без успех да възстанови демокрацията в държави, в които военните са взели властта. Четири държави се управляват от военни режими в Западна и Централна Африка, където от 2020 г. насам е имало девет успешни преврата или опита за такива, пише БТА.

Бунтовниците в Нигер веят руски знамена, скандират "Путин"

Реакцията на блока спрямо Нигер се различава от начина, по който той се справи с неотдавнашните преврати в Мали и Буркина Фасо, които не включваха заплаха със сила, ако не бъде възстановено конституционното управление, отбелязва АП. Икономическите санкции биха могли да окажат дълбоко въздействие върху нигерийците, които живеят в третата най-бедна страна в света, според последните данни на ООН. Страната разчита на внос от Нигерия за до 90% от електроенергията си.

Британският външен министър Джеймс Клевърли заяви вчера в интервю за в. "Файненшъл таймс", че страната трябва да засили ангажимента си към африканските държави по отношение на "наистина устойчиви мерки за сигурност". Той призна, че някои страни са се обърнали към паравоенната групировка "Вагнер", за да задоволят "нужди, на които не е отговорено" и обеща да разгледа сериозно новите възможности и всички искания от страна на африканските лидери "да работят по изграждането на капацитет и обучение с британските въоръжени сили".

Той заяви, че професионализмът на британските военни и зачитането на международното право са "нещо добро", което британските сили могат да "изнасят" на континента.

Извън Великобритания, най-големият брой британски военни мисии са разположени в Африка, където силите провеждат обучение и операции, включително в Гана и Кения, отбелязва изданието.

"Трябва да признаем честно пред себе си, че групата "Вагнер" нямаше да действа в Африка, ако нямаше нужди, на които не е отговорено", подчерта той.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини