Армията на Судан призова всеки годен да носи оръжие срещу паравоенните сили

  • 03 юли 2023 16:43

  • 999
  • 0
Армията на Судан призова всеки годен да носи оръжие срещу паравоенните сили
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Армията на Судан призова днес всеки годен да носи оръжие, включително и младежите, да се запише на служба в най-близкия щаб на военното командване и да се включи в сраженията с паравоенните Сили за бърза подкрепа, съобщава БТА.

Судан е разкъсван от хаос след въоръжената конфронтация на 15 април между военните, предвождани от президента на страната Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа, ръководени от бившия вицепрезидент Мохамед Хамдан Дагало, припомня агенцията. Оттогава са загинали над 3 000 души, по данни на здравното министерство на Судан. В същото време около 2,5 милиона души са прогонени от домовете си от бойните действия според данни на ООН.

Черният списък с реално загиналите хора е много по-дълъг.

Армията на Судан призова за еднодневно прекратяване на огъня

"Командващите военните подразделения и зони са инструктирани да приемат и въоръжават бойци. Желаещите трябва да отидат до най-близкия команден щаб или подразделение", заяви днес армията на Судан в своята страница в социалната мрежа Фейсбук.

Освен столицата Хартум, регионът Дарфур в западната част на страната, раздирана от етнически конфликти от десетилетия, е особено засегнат от сраженията, а преговорите между двата воюващи лагера са замразени.

Паравоенните Сили за бърза подкрепа изглежда имат превес в бойните действия в Хартум.

От организацията "Султанат Дар Масалит", която е базирана в Дарфур, обвиниха паравоенните Сили за бърза подкрепа в геноцид на мирните жители, като според техните данни в рамките на последните два месеца повече от 5000 са убитите в столицата на провинцията - Генена.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини