Турски военно-транспортен самолет е обстрелван в Судан

  • 28 април 2023 12:39

  • 356
  • 0
Турски военно-транспортен самолет е обстрелван в Судан
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турски военен-транспортен самолет, изпратен за евакуация на турски граждани от Судан е бил обстрелван, съобщи турското национално министерство на отбраната, цитирано от Анадолската агенция.

Самолетът C-130, който е летял към военновъздушната база Уади Сеидна, за да изпълни евакуационен полет, е бил обстрелван с леко стрелково оръжие, се казва в изявление на министерството, като не се посочва коя от враждуващите страни го е обстрелвала.

Самолетът се е приземил безопасно и няма данни за пострадали, се допълва в изявлението.

По-рано, говорейки за продължаващата евакуация, министерството каза: "Първата група наши граждани беше безопасно докарана в Турция със самолети, принадлежащи на турските въоръжени сили."

Ожесточени сражения в Дарфур

Усилията за евакуация ще продължат, докато всички турски граждани не бъдат транспортирани от Судан, се добавя в изявлението.

Прекратяването на огъня, което влезе в сила във вторник полунощ е поредният опит за спиране на боевете, които за първи път избухнаха на 15 април.

Най-малко 460 души са били убити и повече от 4000 са ранени при сблъсъци между армията и паравоенните сили за бърза подкрепа (RSF) от началото на конфликта, според суданското Министерство на здравеопазването.

През последните месеци между армията и паравоенните възникнаха рзногласия относно реформата на военната сигурност.

Реформата предвижда пълно участие на RSF в армията - един от основните въпроси в преговорите за преход към гражданско, демократично управление.

Последвайте канала на

Калина Христова
356 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини