Мъжът, вдъхновил филма "Хотел Руанда", отлетя за САЩ

  • 29 март 2023 14:18

  • 186
  • 0
Мъжът, вдъхновил филма "Хотел Руанда", отлетя за САЩ
© Getty (архив)

Пол Русесабагина, човекът, чиято лична история, вдъхнови сценария за холивудския филм "Хотел Руанда", се качи на самолет от Катар за Хюстън, в американския щат Тексас, след като в края на миналата седмица беше освободен от затвор в родината си, а после отпътува от Руанда за Доха, съобщи запознат източник, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Русесабагина има право на постоянно пребиваване в САЩ и е живял в Сан Антонио, щата Тексас, в продължение на повече от десетилетие.

През септември 2021 г. той беше осъден на 25 години затвор за връзките си с група, която се противопоставя на руандийския президент и която има въоръжено крило. Русесабагина призна, че е имал ръководна роля в тази група, наречена Движение за демократични промени в Руанда, но отрече да носи отговорност за нападения, извършени от нейното въоръженот крило. Съдията по това дело  заяви, че двете крила на Движението са неразличими.

68-годишният Русесабагина, известен критик на президента на Руанда Пол Кагаме, казва, че е бил докаран с измама в родината си през 2019 г. Тогава той се качил на частен самолет в Дубай, за който смятал, че отива в Буджумбура, в Бурунди. Самолетът обаче кацнал в Кигали, където той бил арестуван.

Кагаме смекчи наказанието му след месеци на преговори между Вашингтон и Кигали.

Филмът "Хотел Руанда" представя Русесабагина като герой, рискувал живота си, за да спаси стотици хора по време на геноцида в Руанда през 1994 г., когато работел като мениджър на луксозен хотел в Кигали.

В Руанда откриха масови гробове с телата на 5400 жертви на геноцида през 1994 г.

Традиционно близките връзки между Вашингтон и Кигали се обтегнаха от задържането на Русесабагина и от отхвърляните от Руанда американски обвинения, че руандийски войски са навлезли в съседната Демократична република Конго и подкрепят бунтовниците там.

Руанда вече заяви, че освобождаването на Русесабагина е резултат от общото желание за рестартиране на двустранните връзки.

Валери Зайцев
186 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини