Тунис спира водата по места в опит да се справи със сушата

  • 28 март 2023 14:58

  • 372
  • 0
Тунис спира водата по места в опит да се справи със сушата
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Властите в Тунис спират водата в столицата и други градове, както изглежда, в опит да се намали потреблението в условията на тежка суша, съобщава БТА.  

Местни жители съобщиха, че такава мярка се предприема без предупреждение в Тунис, Хамамет, Сус, Монастир и Сфакс през нощта. Това може да бъде предпоставка за напрежение в страната, която страда от лош достъп до обществени услуги, висока инфлация и отслабена икономика.

Служители на водоснабдителната компания в Тунис са отказали да дадат коментар по случая.

Дефицитът на мляко в Тунис разгневя хората

Сушата е голям проблем в северноафриканската държава и правителството вече предупреди, че през лятото може да започне да спира водата през нощта, за да се намали потреблението, поради недостиг на запаси в страната. Продължителната липса на валежи обаче изглежда е накарала властите вече да предприемат тази мярка на някои места, отбелязва Ройтерс.

В Тунис паднаха оскъдно количество валежи от септември миналата година до средата на март. В резултат дебитът на водохранилищата в страната намаля с около 1 милиард кубични метра. Язовирът Сиди Салем в Северен Тунис, който е основен източник на вода в няколко провинции, например е пълен само на 16 процента от своя максимален капацитет, който възлиза на 580 милиона кубични метра, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини