Буркина Фасо спря френска телевизия, излъчила интервю с лидер на Ал Кайда

  • 27 март 2023 14:00

  • 365
  • 0
Буркина Фасо спря френска телевизия, излъчила интервю с лидер на Ал Кайда
© Getty (архив)

Военното правителство на Буркина Фасо спря днес излъчването на телевизия "Франс 24" в страната след нейно интервю с лидера на клона на Ал Кайда в Северна Африка - Ал Кайда в ислямския Магреб (АКИМ), предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Отношенията между Париж и Уагадугу сериозно се влошиха след идването на власт на военните в Буркина Фасо в резултат на преврат миналия октомври.

Нов преврат: Военни свалиха от власт президента на Буркина Фасо

През януари Буркина Фасо даде на Франция срок от един месец да изтегли войските си от страната, след като разтрогна споразумението с Париж в областта на отбраната, което позволяваше на френски войници да участват в борбата с бунтовниците в западноафриканската държава.

По-рано този месец телевизия "Франс 24" излъчи интервю с Йезид Мебарек, известен също като Абу Убайда Юсуф ал Анаби, който претендира за титлата "емир на Ал Кайда в ислямския Магреб" от 2020 г., след като при френска операция беше убит предшественика му.

"Интервюирайки ръководителя на АКИМ, "Франс 24" не само действа като рупор на тези терористи, но още по-лошо, осигурява трибуна за легитимиране на терористични действия и език на омразата", посочи в изявление министърът на комуникацията на Буркина Фасо Жан-Еманюел Уедраого.

Френската медийна корпорация "Медиа монд", собственик на канал "Франс 24", засега не е отговорила на запитванията за коментар по темата.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
365 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини