Китай подкрепя водено от ООН разследване на саботажите срещу газопроводите "Северен поток"

  • 22 март 2023 17:03

  • 746
  • 2
Китай подкрепя водено от ООН разследване на саботажите срещу газопроводите "Северен поток"
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Китай подкрепя внесената от Русия в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция, предвиждаща създаване на независима международна комисия за разследване на саботажите срещу газопроводите "Северен поток", каза днес в отговор на въпрос по темата говорителят на китайското външно министерство Ван Вънбин, цитиран от Ройтерс и Синхуа.

Русия съобщи, че е стартирала 72-часовата процедура за внасяне на възражения срещу проекторезолюцията, но САЩ и някои западни страни членки на Съвета за сигурност вече са внесли възражения срещу създаването на подобна комисия.

Отбелязвайки значителното отражение на саботажите срещу газопроводите "Северен поток", Ван каза, че повечето членове на международната общност се обявяват за установяване на истината за инцидента.

Внесената от Русия проекторезолюция цели да инициира международно разследване, водено от ООН, каза Ван и добави, че Китай одобрява тази идея и подкрепя проекторезолюцията.

Предвид факта, че е най-авторитетната и представителна международна организация, предоставянето на ООН на водеща роля в международното разследване ще помогне да се получи синергия със съществуващите разследвания, водени от отделни държави и по-бързо да се установи истината, каза още Ван.

Москва ще продължи да иска от Дания отговори за диверсиите на газопроводите "Северен поток"

Говорителят каза, че Китай подкрепя дискусиите в Съвета за сигурност на ООН по свързаните с инцидента въпроси и е участвал конструктивно в консултациите, свързани с проекторезолюцията. Някои развиващи се страни членки на Съвета за сигурност са представили също разумни мнения и предложения, допълни той.

Ван каза, че Китай е забелязал също отношението на някои западни страни членки на Съвета за сигурност и се надява, че те наистина ще изоставят егоистичните си геополитически интереси, искрено ще изпълняват своите задължения и отговорности като членове на Съвета за сигурност, и ще участват по конструктивен начин в консултациите по проекторезолюцията, за да положат положителни усилия за постигане на предварителен консенсус за приемането ѝ, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
746 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Мани, мани

2023.03.23 | 03:38

2
wikipedia.org/wiki/United_States_war_crimes

2023.03.22 | 18:02

1
Какво общо има с тая работа далечен Китай не е много ясно.

Добави коментар

Водещи новини