Алжир и Русия се обявиха за засилване на сътрудничеството си в сферата на отбраната

  • 27 февруари 2023 22:16

  • 1155
  • 17
Алжир и Русия се обявиха за засилване на сътрудничеството си в сферата на отбраната
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Алжир и Русия обсъдиха днес засилването на сътрудничеството си в сферата на отбраната. Това стана по време на посещение в северноафриканската страна на секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев, съобщи БТА, като се позова на алжирското министерство на отбраната.

Високопоставеният руски представител, придружен от голяма делегация, обсъди с началника на генералния щаб на алжирските въоръжени сили Саид Шанегриха "състоянието на отбранителното сътрудничество между армиите на двете страни и средствата за неговото засилване", пише в комюникето.

Това посещение "представлява за нас израз на твърдата и откровена воля, която проявяват двете страни за по-нататъшно укрепване на стратегическото и историческо партньорство, което характеризира техните двустранни отношения, особено в областта на отбранителното сътрудничество“, каза най-висшият алжирски военен.

Сравниха взрива на руския самолет край Минск с потапянето на крайцера "Москва"

Патрушев е потвърдил според изявлението, че Русия работи за "по-нататъшното укрепване" на отношенията си с Алжир.

Секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация беше приет и от алжирския президент Абделмаджид Тебун.

В интервю, което даде за в. "Российская газета" по време на посещението си, Патрушев каза, че "стратегията на задушаване на неудобни държави", към която сега според него прибягва Западът, по същество е възраждане на старите методи на колониализма.

"Прилаганата от Запада стратегия за задушаване на неудобни държави не е нищо различно от възраждане на старите методи на колониализма, рухнал в средата на 20-и век, включително благодарение на усилията на Съветския съюз. Алжирският народ е един от първите, които отхвърлиха оковите на колониализма, и даде успешен пример за борба за свобода. Алжирците както никой друг разбират, че каквато и форма да приеме колониализмът, той винаги носи зло", коментира Патрушев.

Той напомни, че неотдавна беше поредната годишнина от първите френски ядрени опити на алжирска земя (през февруари 1960 г. бел. ТАСС). От последиците от десетките ядрени опити все още страдат стотици хиляди алжирци. Смятам, че за тези и други подобни теми трябва заедно да напомняме на международната общност, тъй като за подобни престъпления няма срок на давност", отбеляза Патрушев.

По думите му именно политиката на Запада е направила от Африка и Близкия изток едни от най-нестабилните и "горещи точки" по света.

"Последиците от грубата намеса на Запада във вътрешните работи на региона виждаме и днес. В Северна Африка и Близкия изток се запазват създадените от него огнища на напрежение, например като Либия, Йемен, Ирак, Сирия и други страни. Това на свой ред допринася за разпространението там на тероризъм, оръжие и наркотици", обобщи Патрушев.

САЩ заплашват със сериозни последици, ако Китай изпрати военна помощ на Русия

Москва е важен доставчик на оръжия за Алжир - най-голямата по площ държава в Африка.

Предстои алжирският президент Тебун да направи държавно посещение в Русия през май.

Двете страни имат дългогодишни привилегировани отношения. През 2021 г. стокообменът между Русия и Алжир достигна 3 милиарда долара въпреки пандемията от COVID-19.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1155 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар

2023.02.28 | 08:15

17
Още един мощен съюзник на путлер. Е сега като потече река от оръжия и боеприпаси и ще превземат Киев за три дни, най-много за четири ....
Z Z Z Z Z

2023.02.27 | 22:40

2
От цял свят подават среден пръст на САЩ и Запада. Тия говеда са изолирани като чумави
Няма как, да не си соросоиден трол-педал

2023.02.28 | 06:52

16
СЛАМА ЗА УСРАЙНА. ДА ГО ДУХАТ КОЗЯШКИТЕ ТРОЛ-ПЕДАЛИ. ✌
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:47

12
Кат Русия няма друга тъй противна на света.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:44

10
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ!

2023.02.27 | 23:23

9
Наше дело правое ! Смерть фашизма !

2023.02.27 | 23:22

8
СЛАВА РОССИИ ! ПОБЕДА будет за нами !

2023.02.27 | 23:22

7
Не са само чумави ! Педераси са , чума за исляма !
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:15

5
Кои са приятелите на Украйна? Целият демократичен свят! Кои са приятелите на руските фашисти? Иран, Чечня и Северна Корея! Правете си сами сметките за какво иде реч! СЛАВА УКРАИНИ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:14

4
Фашисто прост, Алжир НЕ признава Крим и Донбас за руски и се обяви против руската агресия в Украйна МА МАЛОУМНИКО! :)
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:13

3
''СПЕЦИАЛНАТА ВОЕННА ОПЕРАЦИЯ'' в Украйна започна, когато рускенефа и Путлерофашистите не приеха волята на украинския народ да ходи по Европейски път и накараха тогавашната марионетка на русия - Янукович да подпише дългогодишен договор с рускенефа за сътрудничество, което напрактика откъсна Украйна от Европейският и път! За това и се получи ''Майдана'' Защото украинците искат да са европейци а не азиатци, като рснаците! Ето за трова и рускенефа откъсна Крим от Украйна и за това се опитва да отцепи Донбас от Украйна! За това се бият сега украинците защото не искат да са част от маркобесието на Путлерофашистите а искат да са ЕВРОПЕЙЦИ! СЛАВА УКРАИНИ! ✌️
Няма как, да не си соросоиден трол-педал

2023.02.28 | 06:36

15
СЛАМА ЗА УСРАЙНА. ДА ГО ДУХАТ КОЗЯШКИТЕ ТРОЛ-ПЕДАЛИ
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:47

13
Кат Русия няма друга тъй противна на света.
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2023.02.27 | 23:44

11
Ако всичко беше станало по плана на руските фашисти , Украйна днес щеше да е осеяна с концентрационни лагери, стаи за изтезания и импровизирани затвори, каквито бяха открити в Буча, Изюм, Херсон и всички други територии, временно окупирани от Русия и след това освободени от украинската армия . Едно цяло поколение украински писатели, художници, политици, журналисти и граждански лидери - руснаците бяха подготвили списъци с имената им - вече щеше да бъде заровено в масови гробове. Украинските книги щяха да бъдат премахнати от всички училища и библиотеки. Украинският език щеше да бъде забранен във всички публични пространства. Стотици хиляди други украински деца щяха да бъдат отвлечени и транспортирани до Русия или трафикирани по целия свят. СЛАВА УКРАИНИ!✌️
Емѝ...

2023.02.28 | 06:28

14
От тази новина ме засърбя анала. Пустите му рашисти направиха ме педераст. По цял ден , само добри новини за тях. Не издържам вече.

2023.02.27 | 23:20

6
Арабският свят , цяла Африка е срещу САЩ и Западна Европа ! Смукали са ги столетия , убивали и грабили ! Дойде време за разплата !

2023.02.27 | 22:30

1
РУСИЯ Е ПРИЯТЕЛ НА ФРАНЦИЯ ЗА ДА Я КРАДЕ. РУСИЯ ОКУПИРА СЕВЕРНА АФРИКА ЗА ДА НЯМА ЕВРОПА ГАЗ И НЕФТ.

Добави коментар

Водещи новини