Африканските лидери обсъдиха конфликтите в Судан, Конго и Мали

  • 15 юли 2012 19:11

  • 1823
  • 0
Африканските лидери обсъдиха конфликтите в Судан, Конго и Мали
©

Държавните и правителствените ръководители на страните от Африканския съюз (АС) обсъдиха днес конфликтите в Судан, Демократична република Конго и Мали, но все още не могат да се споразумеят кой да е новият председател на Комисията на АС, предаде ДПА.

На срещата си в столицата на Етиопия Адис Абеба те отправиха призив за пълно разпускане на военната хунта в Мали, както и за разполагане на международни миротворчески сили срещу бунтовниците в източната част на ДР Конго. Президентите на Судан и Южен Судан се срещнаха вчера за първи път, откакто двете страни бяха на прага на войната през април.

Тези разговори породиха надежда за уреждане на техните спорове.

Лидерите от Африканския съюз обаче все още не могат да се споразумеят кой да е новият председател на Комисията на АС - изпълнителния орган на организацията.

На предишната си среща - през януари - те не можаха да изберат между сегашния титуляр на поста - Жан Пинг от Габон - и министъра на вътрешните работи на Република Южна Африка Нкосазана Дламини-Зума, която е бивша съпруга на президента Джейкъб Зума.

Около 200 души бяха ранени и 72 - арестувани при протести в Адис Абеба пред сградата, където се провежда форумът.

Етиопската полиция съобщи, че са били задържани ислямисти, демонстрирали срещу, според тях, либералното прилагане на религиозни закони.

Последвайте канала на

БТА
1823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини