Върнаха бившия президент на РЮА Джейкъб Зума в затвора

  • 22 ноември 2022 09:32

  • 577
  • 0
Върнаха бившия президент на РЮА Джейкъб Зума в затвора
© Getty images (архив)

Върховният съд на Република Южна Африка (РЮА) постанови, че решението за предсрочно освобождаване на бившия президент Джейкъб Зума е незаконно и той трябва да се върне в затвора, за да доизлежи присъдата си за неуважение към съда, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Миналата година Зума беше осъден на 15 месеца затвор, след като пренебрегна съдебно разпореждане да даде показания във връзка с правителственото разследване на широкоразпространената корупция по време на близо десетгодишното му управление, което приключи през 2018 година. Той беше освободен предсрочно по медицински причини през септември миналата година, след като излежа само два месеца от присъдата. През декември Върховният съд обаче отмени решението за предсрочно освобождаване на Зума и постанови той да се върне в затвора.

Бившият южноафрикански президент обжалва анулирането на предсрочното си освобождаване, но искът му бе отхвърлен.

"С други думи, по закон Зума не е приключил изтърпяването на присъдата си. Той трябва да се върне в поправителния център в Ескорт, за да го направи", се казва в решението на Върховния съд.

Магистрарите не се съгласиха със становището на службата за изпълнение на наказанията, че присъдата на бившия президент е изтекла още по време на разглеждането на жалбата. Освен това съдът констатира, че решението Зума да бъде освободен по медицински причини, противно на съвета на Консултативния съвет за предсрочно освобождаване по медицински причини, е било незаконосъобразно.

Бившият южноафрикански президент Джейкъб Зума е освободен предсрочно под гаранция

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини