Демонстранти попречиха на гласуването в Източна Либия

  • 07 юли 2012 12:21

  • 742
  • 0
Демонстранти попречиха на гласуването в Източна Либия
©

Няколко избирателни секции не успяха да отворят сутринта в Източна Либия заради демонстранти, привърженици на федерализма, настояващи за по-справедливо разпределение на местата в новото събрание между регионите, предаде АФП.


Засегнатите избирателни секции са в Адждабия, на 160 км югозападно от Бенгази, и в оазисите Джало и Оджла в югоизточната част на страната. Днес либийците гласуват в първите парламентарни избори след падането на режима на Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия. Изборите за 200-членно учредително събрание се произвеждат в обстановка на междурегионални съперничества, опасения от насилие и призиви за бойкот. Въпреки това в Триполи пред повечето избирателни секции се формираха опашки повече от час преди отварянето им, съобщи АП.

Изборите в Либия са последното завоевание на Арабската пролет. Очаква се новоизбраното събрание да бъде доминирано от ислямистки партии, както стана в съседните страни Египет и Тунис, които също имаха въстания, макар и не толкова кървави.

Последвайте канала на

БТА
742 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини