Откриха масов гроб с 42 тела в Либия

  • 02 октомври 2022 21:17

  • 568
  • 1
Откриха масов гроб с 42 тела в Либия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Службата за изчезнали лица на Либия обяви в неделя откриването на 42 тела, заровени в масов гроб в централния крайбрежен град Сирт, бивш бастион на групировката Ислямска държава, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Според изявление на властите телата са били ексхумирани от училище в града по информация, получена при разследване, свързано със заловени бойци на Ислямска държава.

Сирт, родното място на бившия диктатор Муамар Кадафи, падна под контрола на Ислямска държава между 2015 г. и 2016 г., като екстремистката група се опитваше да се възползва от хаоса, обхванал богатата на петрол страна след революцията през 2011 година. Ислямистката група беше изгонена от града през декември 2016 г. от силите на правителството на националното единство, подкрепяно от ООН. Стотици предполагаеми бивши бойци на "Ислямска държава" се намират в либийски затвори, много от тях очакват съдебни процеси.

Над 30 станаха жертвите на сблъсъците в Либия

Говорителят на Службата за изчезнали лица, Абдулазиз Ел Мабрук, каза, че всичките 42 тела са били прехвърлени в близката болница и че са взети проби от тъкани, с цел да бъдат идентифицирани жертвите.

Други 11 трупа бяха открити близо до същото място през май, добави той.

Засега няма информация за причините за смъртта.

През последните години в Либия бяха открити и други масови гробове. През декември 2018 г. телата на повече от 30 мъже бяха открити близо до Сирт, за които се смята, че са трупове на група етиопски християни, екзекутирани от бойци на Ислямска държава. Екзекуцията беше показана във видео, публикувано от групата години по-рано.

В западния град Тархуна бяха открити стотици трупове в няколко гроба, след като бойците на милицията, лоялни на либийския военен лидер генерал Халифа Хафтер, се оттеглиха от района през юни 2020 година.

Мая Йорданова
568 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.02 | 22:35

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини