Египет отрича да е имало натиск върху природозащитници

  • 13 септември 2022 19:35

  • 787
  • 0
Египет отрича да е имало натиск върху природозащитници
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Египет, който по-късно тази година ще бъде домакин на международната конференция за климата КОП27, ръководена от ООН, отхвърля докладите на правозащитна организация, според която властите в близкоизточната страна потискат дейността на природозащитници като част от по-широки репресии срещу инакомислието, съобщи Асошиейтед прес.

Според доклад на "Хюман райтс уоч" ограниченията на египетското правителство представляват нарушение на основни човешки права и поставят под въпрос способността на Кайро да изпълни основните си ангажименти в областта на климата, информира "Дарик".

Снощи египетското външно министерство заяви, че докладът е подвеждащ и че публикуването му е контрапродуктивно.

В изявлението не се разглеждат твърденията за сплашване и възпрепятстване, с които се сблъскват работещите в областта на околната среда и други активисти. То по-скоро отговаря на твърденията, че някои местни групи са срещнали трудности при регистрирането на своите неправителствени организации поради строгите закони за начина на създаване и регистриране на НПО.

Само организации, регистрирани от правителството, могат да кандидатстват за акредитация за участие в срещата на върха КОП27, посочва АП.

Ахмед Абу Зейд, говорител на египетското външно министерство заяви:  "Жалко и контрапродуктивно е да се появява такъв подвеждащ доклад в момент, когато всички усилия трябва да бъдат консолидирани, за да се осигури свикването на успешна конференция, която да гарантира изпълнението на глобалните ангажименти в областта на климата".

АП посочва, че в Египет е блокиран сайтът на "Хюмън Райтс Уоч", както и десетки други.

ООН: Човечеството върви в грешна посока по отношение на климата

В общо изявление, подписано от 36 организации, сред които "Амнести интернешънъл" и "Хюмън Райтс Уоч", се изразява загриженост, че Египет до голяма степен ще запази забраната си за протести по време на конференцията за климата през ноември.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
787 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини