Размирици в избирателната комисия в Либия

  • 02 юли 2012 07:44

  • 618
  • 0
Размирици в избирателната комисия в Либия
©

Въоръжени демонстранти, настояващи за по-голяма автономия на Източна Либия, нахлуха снощи в избирателната комисия в град Бенгази, подпалиха изборни материали и изпочупиха компютърна техника седмица преди националните избори в Либия, съобщи Ройтерс.

Около 300 мъже изнесли компютри и кутии с книжа от сградата на избирателната комисия и започнали да ги унищожават, като същевременно скандирали профедералистки лозунги.

Купища протоколи, изборни книжа и други документи били подпалени.

Протестиращите късали предизборни материали и носели свои плакати, на които се четяло: "Мустафа Абдел Джалил е предател на Киренайка", имайки предвид председателя на управляващия Преходен национален съвет. Други скандирали: "Никакви избори без конституция!"

През май самообявил се автономен съвет на Киренайка, който настоява за автономия на богатия на петрол източен район около Бенгази, призова хората от района да бойкотират изборите, изтъквайки, че те няма да дадат достатъчно представителство за либийските провинции.

Изборите за национално събрание, което ще изработи нова конституция, са важна стъпка към създаването на новите институции в Либия след въстанието от миналата година, с което бе свален от власт Муамар Кадафи.

Въстанието започна именно в Бенгази, който беше маргинализиран при Кадафи. Лидерите там твърдят, че положението не се е променило и настояват за справедлив брой депутатски места в 200-членното събрание, което ще бъде избрано на 7 юли.

Последвайте канала на

БТА
618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини