Досегашният президент запази своя пост на изборите в Ангола

  • 26 август 2022 13:56

  • 289
  • 1
Досегашният президент запази своя пост на изборите в Ангола
© Getty (архив)

Анголският президент Жоау Лоуренсу (на снимката) запази своя пост, след като неговата партия Народно движение за освобождение на Ангола (МПЛА) спечели мнозинство на парламентарните избори в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

След като резултатите от изборите в сряда бяха обявени, стана ясно, че МПЛА печели 51,7% от гласовете, което означава, че партията ще има 124 от 220-те места в законодателния орган на страната. Партията, която контролира парламента избира президента, което означава, че Лоуренсу печели нов петгодишен мандат.

Националният съюз за пълна независимост на Ангола (УНИТА) на Адалберто Коста Джуниър, който е най-голямата опозиционна партия, получава 44,5 % от гласовете, което му осигурява 90 места в парламента. Резултатите са прогнозни и се основават на преброени 97,3% от гласовете.

Шестдесет и осем годишният Лоуренсу и неговата МПЛА, която е монополизирала политиката в страната от обявяването на независимост от Португалия през 1975 г., обещаха икономически реформи, инвестиции в сектора на общественото здравеопазване и прекратяване на широко разпространената корупция.

УНИТА се обяви за диверсификация на икономиката, базирана на петрола, и за създаване на по-добри възможности за доходи за по-широки слоеве от обществото.

По време на неотдавнашната кампания се смяташе, че УНИТА и 60-годишният Джуниър имат предимство и те спечелиха силна подкрепа, особено в градските райони и сред по-младите избиратели.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
popche

2022.08.26 | 14:19

1
НЕ РАЗБРАХ ,ПОСТ ИЛИ КЛОН?...

Добави коментар

Водещи новини