13 мигранти бяха осъдени на затвор в Мароко заради опит за пресичане на границата с испански анклав

  • 19 август 2022 14:30

  • 261
  • 0
13 мигранти бяха осъдени на затвор в Мароко заради опит за пресичане на границата с испански анклав
© Getty (архив)

Марокански съд постанови наказания от по две години и половина затвор на 13 мигранти, предимно от Судан, заради масов опит да преминат през граничната ограда, отделяща Мароко от испанския анклав Мелиля, предаде АП, цитирана от БТА.

Това е най-суровото съдебно решение по случая, след като десетки хора бяха арестувани за опита за пресичане на границата на 24 юни. Най-малко 23 човека загинаха в същия ден. Мароканските власти определиха случилото се като блъсканица, при която стотици хора щурмували оградата в отчаян опит да стигнат до Европа.

Стотици марокански мигранти щурмуваха границата с Мелиля

Мароканската асоциация за човешките права нарече решението "много сурова присъда, която показва как съдебната система е била мобилизирана в служба на миграционните политики за сметка на търсещите убежище мигранти".

Осъдените, сред които според активисти има също така хора от Чад и Южен Судан, бяха признати за виновни по различни обвинения, включително незаконно влизане на мароканска територия, насилие срещу длъжностни лица, въоръжено събиране, неподчинение, присъединяване към банда за организиране и подпомагане на тайна имиграция в чужбина и палеж.

Съдът също така разпореди всеки от обвиняемите да плати 1000 дирхама (почти 100 долара).

През юли 33 човека бяха осъдени в Мароко на по 11 месеца затвор заради опита за пресичане на границата. По-рано през август 14 души бяха осъдени на по осем месеца затвор.

Валери Зайцев
261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини