Египет направи крачка към износа на собствено производство ваксини срещу COVID

  • 02 август 2022 20:37

  • 1326
  • 4
Египет направи крачка към износа на собствено производство ваксини срещу COVID
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Египетската агенция за лекарствата е получила от Световната здравна организация (СЗО) второ най-високо ниво на капацитет, обяви на сайта си регионалната служба на СЗО за Източното Средиземноморие. С това националният регулатор на Египет стана първият в региона и деветият в света с ниво на капацитет 3 (ML-3). 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Това дава възможност на египетските производители на ваксини да кандидатстват за включване в списъците на преквалифицираните лекарствени средства и на лекарствените средства за спешна употреба на СЗО, което би позволило на Египет да изнася ваксините си срещу COVID-19 в други държави. 

Класификацията на международната организация включва четири нива на капацитет, като четвъртото (МL-4) е най-високо. Третото ниво означава, че регулаторната система е стабилна, интегрирана и добре функционираща. Оценката на Египетската агенция за лекарствата е извършена от петнадесет международни експерта между 13 и 17 март т.г. 

Египет, които е основен производител на медицински и фармацевтични продукти в региона, е сред шестте африкански държави, избрани да получат технологията за производството на иРНК ваксини. Проектът за трансфер на технологии на СЗО има за цел да подпомогне страните с ниски и средни доходи в производството на собствени ваксини. 

Египетската държавна компания “Ваксера” (Vacsera) произвежда китайската ваксина срещу ковид “Синовак” (Sinovac). Северноафриканската страна разработва и две собствени ваксини срещу коронавируса - “Кови-вакс” (COVI-VAX) и “Иджи-вакс” (Egy-Vax).

Египет започва клиничните изпитвания на собствена ваксина срещу COVID-19

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
1326 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ФАРАОН

2022.08.03 | 21:55

4
ХЕРО МУСТАФА СИ СТЕГНА БАГАЖА БЕЗ ДА СЕ ОПЛАКВА, ЧЕ ЩЕ И ОТ Р Е Ж А ГЛАВАТА, СМРЪДЛИВИТЕ МАЙМУНИ ЩЕ МЕ СЪДЯТ?! НА САПУН И АБАЖУРИ, ЩЕ ВИ НАПРАВЯ СМРЪДЛИВИ ЧИ ФУ ТИ! И МОКАСИНИ ЩЕ СИ УШИЯ ОТ КОЖА НА СМРЪДЛИВЕЦ!
ФАРАОН

2022.08.03 | 21:51

3
ЗАПОВЯДВАМ, ЕГИПЕТ ДА СПРЕ НЕЗАБАВНО, ГАЗТА НА ЧИ ФУ ТИ ТЕ!
Умник Гюро

2022.08.03 | 13:05

2
Умиращите в България се записват като "умрели от Ковид": без аутопсия и анализ за причините за смърт. Защото за всеки "умрял от Ковид" болниците получават десетки хиляди левове премии от здравния бюджет и световните фондове на Гейтс и Рокфелер. Сатанистите плащат само за "умрели от Ковид". Ето как пандемията се разраства на хартия и болничните администрации правят хубав бизнес с "умрели души".

2022.08.02 | 23:10

1
Какво стана с руския путник ли беше, спутник ли беше? Никой не го бръсне, даже и руснаците.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини