ООН: В Либия има по-малко чуждестранни наемници заради войната в Украйна

  • 06 юли 2022 14:04

  • 159
  • 0
ООН: В Либия има по-малко чуждестранни наемници заради войната в Украйна
© Getty (архив)

Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял отчасти заради войната в Украйна, смята експерт от ООН, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Чалока Бейани каза, че се е „открил пазар на друго място“. Британският експерт по право, който е от замбийски произход, събира доказателство за нарушения на правата в Либия и е част от група експерти, назначени от Съвета на ООН по правата на човека.

Броят на наемниците от руската група „Вагнер“ също е намалял според Бейани. Частната военна компания се счита за сенчеста армия на руския президент Владимир Путин, който от своя страна отрича да е свързан с нея.

Според британското разузнаване Москва най-вероятно е била принудена да постави нахлуването в Украйна като приоритет за личния състав на "Вагнер" за сметка на операциите в Африка и Сирия.

Как войната в Украйна влияе върху обстановката в Близкия изток?

Въпреки това не всички чуждестранни бойци са се изтеглили от Либия, се посочва в доклад, представен от Бейани и неговия екип. Наемниците удължават конфликта в страната и може да са пренебрегнали международните правила за защита на цивилното население, казват експертите.

Либия е измъчвана от гражданска война от 2011 г. насам, когато беше отстранен дългогодишният лидер Муамар Кадафи. Многобройни милиции все още се бият за влияние. В конфликта са замесени и други страни, включително и Русия и Турция. Според изчисления на ООН към края на 2020 г. в Либия е имало около 20 000 чуждестранни бойци и наемници.

 

Валери Зайцев
159 0

Водещи новини