Египет очаква пратка от 180 000 тона пшеница от Индия

  • 27 юни 2022 12:24

  • 340
  • 1
Египет очаква пратка от 180 000 тона пшеница от Индия
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Египет ще получи пратка от 180 000 тона пшеница от Индия в следващите дни, съобщи министърът на снабдяването и вътрешната търговия Али Али Меселхи, цитиран от в. “Ал Ахрам”. По думите му правителството вече е получило над 3,9 милиона тона от новата реколта. 

Жътвената кампания, която започна в началото на април, ще продължи до края на август. Прогнозите са, че добивът ще е с между 10 и 12 процента по-висок в сравнение с миналата година. 

Египетските власти са провели разговори с министерство на земеделието на Русия и с руски компании за внос на пшеница и очакват отговор, информира още Меселхи. Той уточни, че руската страна разполага с количества от стратегическата култура, но транспортирането й е поскъпнало. 

Египет получи 63 000 тона пшеница от Франция

Северноафриканската държава има за цел да внесе около 5,5 милиона тона пшеница след началото на юли, за да осигури програмата за субсидирани базови стоки, включително и хляб, от която се възползват милиони граждани. Наред с това управляващите искат да намалят вноса с десет процента, както и да заместят част от използваната за субсидиран хляб пшеница със сладки картофи. Според изчисленията използването на сладки картофи може да спести до един милион тона зърно. 

Египет, който е най-големият вносител на пшеница в света, разчиташе за 80 процента от вноса си на Русия и Украйна преди началото на руската инвазия. Консумацията на пшеница в северноафриканската страна е около 18 милиона тона годишно. 

През последните седмици египетското правителство работи за диверсифициране на източниците си за внос на пшеница. Подписани бяха договори за внос от няколко държави, сред които Франция, България, Румъния и Индия, припомня “Ал Ахрам”. 

Последвайте канала на

Калина Христова
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf

2022.06.27 | 12:51

1
а ние си купихме също толкова и кирето взе много яка комисионна....сега ще си изгние в мокрите складове..........

Добави коментар

Водещи новини