Сблъсъците в Триполи утихнаха

  • 17 май 2022 15:21

  • 907
  • 0
Сблъсъците в Триполи утихнаха
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Либийското правителство, подкрепяно от влиятелния военен предводител Халифа Хафтар, обяви, че се оттегля от столицата Триполи, която е седалище на съперничещото правителство на Либия, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Опитът на подкрепяното от Хафтар правителство да се установи в Триполи доведе до няколкочасови боеве.

Сблъсъци избухнаха в столицата на Либия

Либия е обхваната от серия от политически кризи след падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г., като насилието подкопава преходния процес, който се очаква да доведе до ново начало след годините на диктатура.

Пресслужбата на подкрепяното от Халифа Хафтар правителство съобщи днес, че премиерът Фатхи Башага, придружаван от министри, е напуснал Триполи, за да предпази сигурността на гражданите

По-рано бе обявено, че Башага и министри пристигат в столицата, "за да започнат работа", но това доведе до няколко часа на боеве между въоръжени групи в града.

В района на Триполи и двата лагера разполагат с подкрепата на въоръжени групировки, които все още имат голямо влияние в западната част на страната.

Голямата столична милиция "Ал Науаси" приветства пристигането на правителството снощи, преди то да се оттегли.

От своя страна съперничещото правителство, което е базирано в Триполи и появило се в началото на 2020 г. вследствие на политически процес под егидата на ООН, не реагира на събитията от последните часове.

Стефани Уилямс, специалната съветничка за Либия на генералния секретар на ООН, отправи призив за "сдържаност", като подчерта, че трябва "да бъдат избягвани всички провокативни действия".

 

Валери Зайцев
907 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини