Спряна е дейността в голям петролен терминал в Либия

  • 18 април 2022 16:41

  • 531
  • 2
Спряна е дейността в голям петролен терминал в Либия
© Getty images (архив)

Националната петролна компания (НПК) на Либия съобщи, че са спрени дейностите на петролния терминал Зуетина, един от най-големите в страната, след като по-рано бяха затворени много обекти във връзка със социални протести и политическо съперничество, предаде АФП, цитирана от БТА.

В комюнике на НПК се изразява съжаление за започналата болезнена вълна от затваряне на петролни инсталации в момент, когато цените на петрола и газа скачат на международните пазари.

След "принудителното затваряне" вчера на южното находище Ал Фил, бяха принудени постепенно да спрат напълно работа и служителите на инсталациите в източното месторождение Зуетина, в северозападното Мелита и източните Сарир и Ал-Халидж, посочва компанията.

"Също вчера е спряно производството в източните находища Абу Ат Тифл, Интисар и Нахла, както и производството на газ в тези обекти и на пристанище Зуетина, където група хора проникнаха със сила, за да принуди работниците да спрат работа", уточнява НПК.

Политическата нестабилност в Либия затвори петролно находище

В този контекст компанията е принудена да обяви "форсмажорни" обстоятелства до второ нареждане на петролния терминал в Зуетина, както и в свързаните с него находища и заводи, заявява ръководителят на НПК Мустафа Санала, цитиран в комюникето.

Обявяването на "формажорни" обстоятелства освобождава компанията от отговорност при неизпълнение на договори за доставка на петрол.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
531 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.04.19 | 09:46

2
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИ
Гост

2022.04.18 | 17:57

1
Честито на великден нафтата ще бъде 4 кинта

Добави коментар

Водещи новини