Египет намалява възрастта за ваксинация срещу ковид на 5 години

  • 25 януари 2022 09:31

  • 915
  • 0
Египет намалява възрастта за ваксинация срещу ковид на 5 години
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Минималната възраст за имунизация срещу КОВИД-19 се намалява на 5 години, обяви говорителят на Министерството на здравеопазването на Египет Хосам Абдел Гафар, съобщи онлайн изданието "Дейли нюз Иджипт". Той добави, че са проведени допълнителни клинични изследвания, за да се потвърди безопасността и ефективността на ваксините за деца.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31668

През ноември миналата година египетските власти включиха във ваксинационната кампания възрастовата група от 12 до 18 години. До момента 1.7 милиона дози са поставени на младежи между 15 и 18 години, а 206 000 на деца между 12- и 15-годишна възраст. За децата и младежите се използва препарата на "Пфайзер/Бионтех".

Колкото по-голям е обхватът на ваксинацията и колкото повече хора са имунизирани, толкова по-бързо обществата ще се върнат към нормален живот, заяви Абдел Гафар. На фона на увеличаването на броя на заразените заради разпространението на силно заразния вариант омикрон той призова хората да се ваксинират и да се придържат към противоепидемичните мерки, каквито са носенето на маска на обществени места и спазване на социална дистанция.

Египетската Агенция по лекарствата одобри за спешна употреба лекарството срещу ковид "Молнупиравир" (Molnupiravir) на "Мерк" (Merck) и даде разрешение за производството му от пет местни компании. Северноафриканската страна очаква и първите доставки на медикаментите "Евушелд" (Evusheld) на "АстраЗенека" и "Паксловид" (Paxlovid) на "Пфайзер".

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
915 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини