Египет арестувал важен член на терористична организация

  • 16 януари 2022 14:58

  • 408
  • 1
Египет арестувал важен член на терористична организация
© Getty Images/Guliver (архив)
Слушай новината Слушай новината

Египетските власти обявиха, че са арестували влиятелен член на обозначена от САЩ терористична група. Според правителствени медии заподозреният е бил арестуван, след като самолет, изпълняващ полет за Турция от Судан, е кацнал извънредно в Египет, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Египетското вътрешно министерство съобщи, че мъжът, идентифициран като Хосам Менуфи, е бил задържан по-рано тази седмица. Мъж с подобно име е член на ХАСМ, групировка, която в миналото беше замесена в няколко смъртоносни нападения в Египет. Според египетските власти тя е отговорна за взрива на кола бомба пред египетска болница, при което през 2019 г. загинаха 20 души. САЩ са обявили ХАСМ за терористична група през 2018 г. Смята се, че тя се е отцепила от групата Ислямски братя.

Менуфи бе осъден задочно през 2017 г. на доживотен затвор заедно със стотици други лица заради ролята им в опита за убийство на висш съдебен представител.

Менуфи е бил задържан, след като полет на авиокомпания Бадр еърлайнс, базирана в Судан, трябвало да кацне в Луксор, когато се задействала алармата за дим в пътническата кабина. Пътниците излезли от самолета и докато чакали да бъдат транспортирани с друга машина до Истанбул, били подложени на гранични проверки и така бил задържан Менуфи.

Трима египетски активисти получиха тежки присъди затвор по обвинения за терористична дейност

Последвайте канала на

Константин Тодоров
408 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
КочинатаФАЩ

2022.01.16 | 16:08

1
От Сереуто (ФАЩ) ли е обучаван ?

Добави коментар

Водещи новини