Хиляди отдават последна почит на Дезмънд Туту

  • 30 декември 2021 16:17

  • 551
  • 1
Хиляди отдават последна почит на Дезмънд Туту
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Хиляди опечалени изчакваха търпеливо реда си на опашка днес, за да отдадат последна почит на архиепископ Дезмънд Туту, чиито тленни останки са изложени за поклонение в катедралата "Сейнт Джордж" в Кейптаун, в която бореца срещу апартейда проповядваше срещу расовата несправедливост, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Нобеловият лауреат за мир се радваше на почит сред хора от различни раси и култури заради своята висока нравственост и принципната си борба срещу управлението на бялото малцинство в Република Южна Африка. Той почина в неделя на 90-годишна възраст.

Неговата кончина е тежка загуба за Южна Африка, където много хора го наричат "Тата" - "татко". От неделя всеки ден църковните камбани в страната бият в негова чест и от целия свят пристигат послания на почит.

С камбанен звън Южна Африка ще почита тази седмица бореца срещу апартейда Дезмънд Туту

Тленните останки на Дезмънд Туту ще бъдат изложени за поклонение в катедралата "Сейнт Джордж" днес и утре преди заупокойната литургия в събота, на която се очаква президентът Сирил Рамапоса да произнесе слово.

Туту стана лауреат на Нобеловата награда за мир през 1984 г. в признание за неговата ненасилствена съпротива срещу управлението на бялото малцинство в Република Южна Африка. Едно десетилетие след това режимът на апартейд падна и англиканският архиепископ оглави Комисията за истина и помирение, за да помогне за разкриването на зверства, извършени през онази епоха.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.30 | 19:24

1
Апартейд!?!? И после и досега всеки бял ъж може да е ограбен и пребит посред бял ден пред очите на стотици негри. Бяла жена да бъде изнасилена на улицата и минаваща негърка да я ритне. YouTube e пълен с такива клипове. Пълен гаф Мандела и Нобелова награда за Мир!?!? И сега Тутутчо и уважение!?!?!? Сегашните гета там са с бедни бели хора, на които им се отказва работа и помощи .

Добави коментар

Водещи новини