Трима египетски активисти получиха тежки присъди затвор по обвинения за терористична дейност

  • 21 декември 2021 16:03

  • 3009
  • 0
Трима египетски активисти получиха тежки присъди затвор по обвинения за терористична дейност
© Getty images (архив)

Известният египетски активист Аля Абдел Фатах беше осъден вчера на 5 години затвор по дело за разпространение на фалшиви новини заради негов туит и заради участие в терористична организация, въпреки международния натиск да бъде освободен. Блогърът Мохамед Ибрахим и адвокатът Мохамед ал Бакер, които бяха изправени пред съда по същите обвинения, получиха по 4 години затвор. Присъдите привлякоха вниманието на неправителствените организации към състоянието на човешките права в Египет, отбелязва в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от БТА.

Тримата са в ареста от септември 2019 г. и са водещи активисти в бунтовете през 2011 г., които свалиха от власт бившия президент Хосни Мубарак след 30 години начело на страната. Те са били арестувани в рамките на репресивна акция, при която властите задържаха хиляди участници в протести срещу управлението на президента Абдел Фатах ас Сиси.

Осъденият Аля Абдел Фатах е бил многократно задържан след военния преврат през 2013 г. и преди е излежавал 5-годишна присъда.

Семейството му се оплака от условията, при които е задържан и от това, че не е получил право на справедлив процес, защото му била отказана адвокатска защита и право да изложи аргументи в своя защита. Неправителствени организации съобщиха, че Абдел Фатах и други активисти са били малтретирани, докато са се намирали в ареста.

"Отказан му е достъп до книги, радио и часовник и му е забранено да се движи извън затворническата му килия. Той изобщо не напуска килията си, с изключение на случаите, в които го посещаваме или ако трябва да отиде до прокуратурата или до съда", каза майката на Фатах Лейла Суйеф преди изслушването.

От 2013 г., когато тогавашният главнокомандващ армията Абдел Фатах ас Сиси свали от власт президента Мохамед Морси от движението "Мюсюлмански братя", политическите дисиденти в Египет са подлагани на тежки репресии, което предизвиква критики от правозащитни групи. Те казват, че десетки хиляди активисти, журналисти и правозащитници се намират в затворите с години, без съд и присъда, според разпоредбите на египетската система за предварително задържане, която е доста сурова.

Ас Сиси, който е президент от 2014 г., казва, че сигурността и стабилността са от първостепенно значение и отрича в Египет да има политически затворници.

Състоянието с правата на човека в Египет е източник на напрежение между Кайро и Запада. Правителството на американския президент Джо Байдън, което се стреми да направи демокрацията и човешките права един от жалоните на външната си политика, замрази 130 млн. долара военна помощ за Египет през септември заради проблеми, свързани с човешките права.

Въпреки това Вашингтон продължава да работи с Кайро по въпросите на регионалната сигурност и в други сфери.

През октомври Ас Сиси отмени извънредното положение в страната, което бе в сила след големите терористични атаки срещу египетски църкви през 2017 г. Според правозащитни групи обаче египетските власти продължават да преследват дисиденти и правозащитници, предявявайки им обвинения за терористична дейност.

Египетското външно министерство отхвърли в неделя призива на германското правителство за освобождаване на тримата активисти, отправен преди обявяването на присъдата срещу тях, наричайки го намеса в работата на египетската съдебна система.

Осъденият Абдел Фатах е софтуерен инженер, блогър и активист, който неотдавна публикува книга със свои есета, написана в затвора. Той нееднократно е вкарван в затвора от 2013 г. насам, след като египетските сили за сигурност предприеха преследвания срещу хора, свързани с бунтовете през 2011 г., страхувайки се от повторение на подобни на Арабската пролет събития. Сестра му Мона Суйеф заяви малко преди произнасяне на присъдата, че той е станал жертва на отмъщението на властите срещу критикуващите ги активисти.

Условията в египетските затвори са доста тежки. През юни 2019 г. в съда почина от сърдечен удар сваленият бивш президент Мохамед Морси. Той бе осъден на доживотен затвор по обвинения за шпионаж в полза на Катар. Морси страдаше от доброкачествен тумор, но не получаваше необходимите медицински грижи.

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3009 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини