Епицентърът на епидемията от COVID в Южна Африка се премести към друга провинция

  • 20 декември 2021 07:27

  • 2725
  • 0
Епицентърът на епидемията от COVID в Южна Африка се премести към друга провинция
© Pixabay

Последните данни за броя на новите случаи на коронавирус в Република Южна Африка показват, че епицентърът на епидемията от варианта на коронавируса Омикрон може да е достигнал пика си, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1284

Провинция Гаутенг, където бяха открити първите случаи на варианта, отчита 3582 новозаразени за последното денонощие. По същото време миналата седмица този брой е бил 7488, по данни на Националния институт по заразни болести.

СЗО: Случаите на Омикрон се удвояват за ден и половина до три дни в районите, където се разпространява

Най-голям днес (4135) е броят на новозаразените в провинция Кавазулу-Натал, която е популярна туристическа дестинация с плажовете си. Миналата неделя новите инфекции там са били 2974.
Въпреки че Южна Африка е в разгара на четвърта вълна на заразата и въпреки светкавичната скорост, с която се разпространява вариантът Омикрон, правителството задържа противоепидемичните мерки на възможно най-малко строгото равнище.

Съобщено беше също, че постъпванията в болница са по-малко, отколкото при третата вълна в Южна Африка, която беше предизвикана от варианта Делта.

Миналата седмица Васила Джасат от Националния институт по заразни болести заяви, че продължителността на болничния престой при пациентите с ковид също е намаляла драстично в сравнение с предишните вълни - от 10 дни през третата вълна на по-малко от половината на този срок.

Въпреки всичко все още е твърде рано да се правят научно издържани заключения, предаде БТА.

В други страни по света има значително разпространение на Омикрон, което накара страни като Франция и Нидерландия да въведат много по-строги мерки. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини