РЮА отчита бързо нарастване на броя на случаите на ковид

  • 02 декември 2021 07:13

  • 677
  • 1
РЮА отчита бързо нарастване на броя на случаите на ковид
© Getty Images/Guliver (архив)

Мълниеносното нарастване на броя на новите случаи на КОВИД-19 в Република Южна Африка, дължаща се предимно на новия вариант Омикрон, е изключително обезпокоително, заявиха пред парламента представители на здравните власти, цитирани от Франс прес.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1276

За две седмици страната отбеляза "експоненциално увеличение" - от малко над 300 нови случая на ден средно за седемдневен период на около 1000 през следващата седмица и над 3500 тази седмица, заяви д-р Мишел Грум от Националния институт по заразни болести (НИЗБ).

Генералният секретар на ООН е обезпокоен от изолацията на южноафрикански страни заради Омикрон

Днес вечерта институтът съобщи за 8 561 нови случая, идентифицирани през деня, срещу 4 373 предния ден и 2 273 в понеделник в цялата страна.

Страната е "в самото начало на четвъртата вълна", но делът на положителните тестове е достигнал 27 на сто в провинция Гаутенг, най-населената и най-засегната в страната, особено около Претория.

Ръстът на броя на случаите се дължи предимно на новия вариант Омикрон, който вече е доминиращ, тъй като се открива в голямата част от новите случаи в РЮА, подчерта д-р Грум на презентацията, организирана от министерството на здравеопазването.

Младите, на възраст между 10 и 19 години, както хората между 20 и 29 години, които празнуват края на учебната година, тъй като в Южното полукълбо е пролет, дават положителни тестове по-често от другите възрастови групи, макар че през последните дни случаите на заразяване "се изместват към по-възрастните".

Република Южна Африка е най-засегнатата от пандемията страна на континента, с близо 3 милиона официално регистрирани случая. Тази цифра вероятно е по-малка от реалната, предвид броя на асимптоматичните случаи и тези, които не се подлагат на тестове по една или друга причина, подчерта д-р Грум.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
677 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.12.02 | 12:32

1
айде и тях ги натиснаха, няма мърдане от световните сатанисти!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини