Южна Африка "се чувства наказана" за това, че е открила варианта Омикрон на коронавируса

  • 27 ноември 2021 15:10

  • 2772
  • 5
Южна Африка "се чувства наказана" за това, че е открила варианта Омикрон на коронавируса
© gettyimages

Република Южна Африка изрази днес съжаление за затварянето на редица граници за нейни граждани и пътници от страната и заяви, че откриването на новия вариант Омикрон на коронавируса благодарение на работата на южноафриканските учени не бива да се "наказва" по този начин, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 491

"Тази най-нова серия от забрани за пътуване всъщност наказва Южна Африка за напредъка й в геномното секвениране и способността по-бързо да открива нови варианти. Блестящата научна работа трябва да се посреща с аплодисменти, а не да се наказва", отбелязват властите в комюнике, разпространено два дни след обявяването на това откритие.

Обстановката в столицата на Южна Африка е тревожна заради новия щам на COVID-19

"Отбелязваме също, че нови варианти са установени и в други страни. Никой от тези случаи няма никаква скорошна връзка с южноафриканския регион. Уместно е да посочим, че реакцията спрямо тези страни е коренно различна от тази към случаите от южноафриканския регион", продължава министерството на външните работи.

Ведомството изтъква, че СЗО в момента препоръчва да не се предприемат такива мерки, за да бъде насърчен един "научен подход, основан върху рискове", и че южноафриканското правителство естествено се присъединява към тази позиция. Здравният министър на Южна Африка Джо Фаахла осъди още снощи незабавната реакция на много страни, затворили границите си за южноафриканци, преди още да научат нещо повече за опасността, която носи вариантът Омикрон.

"Някои ръководители търсят изкупителна жертва, за да решат един световен проблем", коментира Фаахла тази "паническа" реакция.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 491
Мая Йорданова
2772 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Руми

2021.11.27 | 18:40

5
Само у нас и у Африка не се ваксинраме масово
Руми

2021.11.27 | 18:37

4
Ей човек това идва от неваксинираните

2021.11.27 | 18:23

3
По скоро Китай е виновен за това а не Африка там не могат да създадат такъв вирус.
Руми

2021.11.27 | 18:14

2
Антиваксерите марш на село овчари станете
Добри

2021.11.27 | 18:02

1
ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China

Добави коментар

Водещи новини