ООН: Ливан е напът да стане провалена държава

  • 12 ноември 2021 19:53

  • 1638
  • 1
ООН: Ливан е напът да стане провалена държава
© Getty images

Ливанското правителство не оправдава доверието на собствения си народ на фона на задълбочаваща се икономическа криза, каза експерт по човешките права от ООН днес, цитиран от БТА.

"Ливан все още не е провалена държава, но е държава пред провал, с правителство, което не оправдава доверието на народа си", каза специалният докладчик на ООН за крайната бедност и човешките права Оливие Де Шутер на пресконференция накрая на 12-дневното си посещение в страната.

Как Хизбула помага на Иран да разшири влиянието си в Близкия изток

Той добави, че бездействието на правителството в лицето на "безпрецедентна криза" е причинило невероятна мизерия на ливанския народ. Според него за икономическите проблеми в Ливан са виновни властите, които са "унищожили ливанската лира" и са довели страната до политическата безизходица.

Вече две години Ливан страда от последиците от най-тежката икономическа криза в историята си. Смята се, че около три четвърти от населението на страната живее в бедност. Рязък спад на стойността на ливанската лира доведе до изключително висока инфлация и накара постоянно увеличаващ се брой ливанци да емигрират към Европа, САЩ и Канада. Цените на хранителните продукти са се повишили с повече от 400 процента от 2019 г.

"Докато не бъде предложен надежден план за реформиране на икономиката, справяне с неравенството, осигуряване на данъчна справедливост и предотвратяване на по-нататъшна политическа безизходица, международната общност няма да вземе на сериозно реформите (на правителството)", каза Де Шутер.

Политически противоборства, особено относно разследването на опустошилата Бейрут през август 2020 г. експлозия на пристанището, спъват опитите за провеждане на правителствени заседания в Ливан вече почти месец.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1638 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.11.13 | 08:08

1
Ама това е навсякъде! Айде помислете кое води до това? Кой има изгода от това и кой диктува на всички държави? Ковид не е вирус. Ковид е политика. И тука иде глад!

Добави коментар

Водещи новини