В Либия започна приемането на кандидатури за решаващи избори

  • 09 ноември 2021 06:41

  • 735
  • 0
В Либия започна приемането на кандидатури за решаващи избори
© Getty Images/Guliver (архив)

Подаването на кандидатури за решаващите избори в Либия през декември и януари започна вчера, а подготовката за гласуването е в ход, въпреки политическите различия между съперничещите си лагери, съобщи изборната администрация, цитирана от Франс прес.

За избора на държавен глава, предвиден за 24 декември, кандидатури могат да се подават до 22 ноември в три офиса на Висшата избирателна комисия (ВИК): западен в Триполи, източен в Бенгази и южен в Себха.

Премиерът на Либия подкрепя избори на 24 декември

Сред политиците, които вече обявиха намерението си да се кандидатират за поста президент фигурират влиятелният бивш вътрешен министър Фатхи Башага, дипломатът и основател на партията "Ихя Либия" Ареф Найед, бившият посланик на Либия в ООН Ибрахим Дабаши, бившият министър на промишлеността по времето на Кадафи и член на партията "Национален проект" Фаяти Бен Шатуан и, за голяма изненада, известният комик Хатем Кур.

Сейф ал Ислам Кадафи - син на бившия "лидер", очаквано каза, че може да се кандидатира, както направи и маршал Халифа Хафтар - силният човек в Източна Либия.

Що се отнася до кандидатурите за парламентарните избори, предвидени да се произведат един месец след президентските, приемането им ще е от вчера до 7 декември във всички либийски градове, отбелязвайки същинското начало на изборния процес, заяви вчера директорът на ВИК Имад Сайед на пресконференция.

Около 2,83 милиона либийци, от около 7 милиона жители на страната, са се регистрирали в онлайн платформата на ВИК, за да гласуват. До края на ноември всеки може да получи срещу документ за самоличност и национален номер, своята изборна карта в някой от центровете за гласуване.

Либия потъна в хаос след въстанието от 2011 г., свалило от власт бившия диктатор Муамар Кадафи. Страната се опитва да затвори тази бурна глава от историята, наситена с въоръжени конфликти между съперничещите си лагери в полза на политически процес, иницииран през ноември 2020 г. под егидата на ООН.

За международната общност произвеждането на избори е от съществено значение за умиротворяването на страната, която има най-богатите петролни залежи в Африка. Но във все още крехкия контекст на сигурността и постоянни политически различия между съперничещите си лагери, успешното произвеждане на тези избори остава несигурно, отбелязва АФП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
735 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини