Повече от 110 членове на най-голямата партия в Тунис напуснаха редиците й

  • 25 септември 2021 21:42

  • 767
  • 0
Повече от 110 членове на най-голямата партия в Тунис напуснаха редиците й
© Getty Images (архив)

Близо 113 членове на туниското ислямистко движение "Ан Нахда" ("Възраждане") напуснаха днес редиците му в знак на протест срещу лидера й, което е отражение на нарастващите разделения в най-голямата политическа формация в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Тунис, който дълго време бе смятан за успешен пример за преход към демокрация след Арабската пролет от 2010-2011 г., преживява сътресения, откакто президентът Каис Сайед разпусна парламента и уволни премиера през юли.

В сряда Сайед разшири правомощията си, съсредоточавайки в ръцете си законодателната и изпълнителната власт, както и отменяйки някои разпоредби на конституцията.

От юли насам "Ан Нахда" и нейният председател Рашид ал Гануши застават начело на опозицията срещу действията на Сайед.

Напусналите партията членове обаче, сред които има изтъкнати нейни дейци, депутати и бивши министри, обвиняват Ал Гануши за поредица от "неуспехи", довели до решенията на Сайед.

Те публикуваха писмо, в което обявяват напускането на партията, аргументирайки се с липсата на вътрешни реформи, и обвиняват Ал Гануши, който е и председател на парламента, в монополизиране на вземането на решения в партията и провала в организирането на работата на законодателния орган.

Това е най-сериозната вътрешна криза, която "Ан Нахда" е преживявала, откакто започна официална политическа дейност през 2011 г., след като в продължение на десетилетия функционираше като нелегална опозиционна група, отбелязва ДПА.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
767 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини