Египет си поставя за цел да ваксинира 800 хиляди души на ден

  • 17 август 2021 06:43

  • 637
  • 2
Египет си поставя за цел да ваксинира 800 хиляди души на ден
© Getty Images/Guliver

Египетските власти искат да ускорят ваксинационната кампания срещу Ковид-19, като достигнат осемстотин хиляди души на ден, се посочва в изявление на правителството, цитирано от в. "Ал Ахрам".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По думите на здравната министърка Хала Зайед целта е за осемдесет и осем дни общият брой на имунизираните да достигне 35,3 милиона. В неделя ваксина са получили 155 000 души.

В страната действат 580 ваксинационни центрове, от които 134 са предназначени за пътуващите зад граница, допълва БТА.

Египет получи от Румъния над половин милион дози от ваксината на "Астра Зенека"

Във връзка с началото на учебната година с предимство ще се имунизират преподавателите, служителите и студентите в университетите. Пунктовете за ваксинация в университетските болници, които са предназначени за здравните работници, ще започнат да имунизират и академичния състав и студентите.

Наред с това всеки институт и изследователски център ще разкрие собствена ваксинационна клиника, като необходимите медицински специалисти ще бъдат осигурени от здравното ведомство.

Египет започна имунизационната си кампания през март т.г. с медицинските работници, възрастните хора и страдащите от хронични заболявания. В момента страната разполага с ваксините "Астра Зенека" ("AstraZeneca"), "Синофарм", ("Sinopharm"), "Синовак" ("Sinovac"), "Джонсън енд Джонсън" ("Johnson and Johnson") и "Спутник V". В петък бяха получени 1 766 400 дози на "Астра Зенека" в рамките на глобалната програма за равен достъп до ваксини COVAX.

Преди седмица пристигна първата пратка от еднодозовата "Джонсън енд Джонсън", която беше насочена към пътуващите в чужбина.

Египет насочва първата пратка от ваксините на "Джонсън и Джонсън" за пътуващите в чужбина

Северноафриканската държава започна да произвежда китайския препарат "Синовак" през юни и планира да произвежда и руската ваксина "Спутник V". В началото на юни Хала Зайед посочи, че очаква производственият капацитет да достигне 80 милиона дози на година.

В неделя в Египет официално са регистрирани сто и един нови случаи на Ковид-19, четирима души са починали, а 233 са оздравели.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Весела Найденова
637 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.08.17 | 07:38

1
Добре. На Зимбабве какви са целите?

2021.08.17 | 08:17

2
поне милион на ден и то под 12 години

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини