Инфлацията в Судан надхвърли 400 процента

  • 19 юли 2021 07:12

  • 761
  • 1
Инфлацията в Судан надхвърли 400 процента
© Pixabay

Инфлацията в Судан драстично се е увеличила и за месец юни тя е над 400 процента, предаде Франс прес.

"Нивото на годишната инфлация достигна 412,75 процента през юни, докато през май то бе 378,79" на сто, се казва в правителствено комюнике, цитирано от официалната агенция СУНА. В него се уточнява, че увеличението отчасти се дължи на ръст на цените на храните.

След 30 години лошо управление на авторитарния лидер Омар Башир, свален от власт през април 2019 г. под натиска на протестно движение и американски санкции, Судан изпадна в дълбока икономическа криза, която преходното правителство обеща да овладее.

Инфлацията за май е 0.1 на сто

Судан бе изваден от американския черен списък със страните, подкрепящи тероризма, което позволи отмяната на санкции срещу африканската страна.

Но през последните месеци премахването на субсидиите за горивата, както и въвеждането на плаващ валутен курс в рамките на реформи, изисквани от Международния валутен фонд с цел облекчаване на 50 милиарда долара от външния дълг на Судан, предизвикаха недоволство сред населението.

В края на юни стотици демонстранти поискаха оставката на правителството заради наложените от него мерки за строги икономии.

Последвайте канала на

Калина Христова
761 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Съвсем скоро

2021.07.19 | 08:56

1
и в България ще е така. С тия черевноиди, дето завладяха власта...

Добави коментар

Водещи новини