Египет очаква нови доставки на три ваксини на фона на спад в броя на новите случаи на COVID-19

  • 13 юли 2021 15:09

  • 549
  • 0
Египет очаква нови доставки на три ваксини на фона на спад в броя на новите случаи на COVID-19
© Getty images

Египетските власти обявиха, че очакват нови доставки от ваксините на "Пфайзер", "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън", като подчертаха ролята на имунизацията за намаляването на инфектираните с COVID-19, пише в. "Ашарк ал аусат".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

През последните седмици над 100-милионната северноафриканската държава отбелязва значителен спад на разпространението на вируса. Новите случаи за изминалото денонощие са 110, оздравели са 879 души, а починалите са седем, сочат официалните данни.

Египет произведе първите 300 000 ваксини "Синовак"

За сравнение, по време на пика на третата вълна на пандемията през месец май броят на новозаразените надминаваше хиляда дневно.

Говорителят на здравното министерство на Египет Халед Мегахед информира, че до края на седмицата се очакват 2 милиона дози от ваксината на "Пфайзер" наред със сурови материали за производството на 10 милиона дози "Синовак". Египетската фармацевтична компания "Ваксера" започна да произвежда китайската ваксина през юни.

Президентският съветник по здравните въпроси Мохамед Ауад Таг ел Дин заяви, че страната ще получи поетапно 25 милиона дози "Джонсън и Джонсън" от Африканския съюз.

В интервю за местен телевизионен канал той потвърди, че Делта вариантът на Ковид-19 все още не е установен в Египет. Според консултанта по имунология и алергология от "Ваксера" Амджад ал Хаддад обаче Делта вариантът, който вече се разпространява в повечето арабски държави и особено в Либия, Тунис и Ирак, е близо до Египет. Той призова, цитиран от в. "Иджипт индипендънт", за строго спазване на противоепидемичните правила и предприемане на мерки срещу навлизането на варианта.

Междувременно Кайро обяви решението си да се присъедини към Споразумението за създаване на Африканска медицинска агенция (АМА), чиято цел ще е да подпомага местното производство на лекарства и ваксини на континента.

"Чрез АМА Египет ще работи в служба на хората в Африка и ще ги снабдява с медикаменти и ваксини, които са произведени в Египет, след като постигне собствената си независимост в това отношение и в съответствие с подписаните договори," заяви здравната министърка Хала Зейед.

Египетските власти очакват местното производство на ваксини да започне да посреща нуждите на страната през август.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
549 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини