Либия има надежда, че чуждите наемници скоро ще напуснат страната

  • 23 юни 2021 20:46

  • 623
  • 3
Либия има надежда, че чуждите наемници скоро ще напуснат страната
© Getty (архив)


Временното либийско правителство се надява, че скоро чуждите наемници в Либия ще я напуснат, предаде Франс прес. Надеждата бе изразена от външната министърка на Либия Наджла Мангуш след края на международна конференция за Либия, проведена в Берлин.

"Вражеските действия са преустановени, в сила е прекратяване на огъня, блокадата на петролните инсталации е вдигната и ситуацията в Либия се е подобрила значително от 2020 г.", това констатираха участниците в срещата.

"Всички постигнахме напредък по въпроса за наемниците и се надяваме, че в идните дни, наемниците от двете страни ще се оттеглят", заяви либийската дипломатка номер едно.

"Всички чужди сили и наемници трябва да се изтеглят без отлагане от Либия", пък се казва в заключителен документ от срещата в Берлин. В него обаче се уточнява, че Турция, една от страните с най-голямо военно присъствие на либийската бойна сцена, е изразила резерви по този повод, но повече подробности в тази насока не съобщават.

Участниците в конференцията за Либия в Берлин освен това изразяват намерение да помогнат за възстановяване на инфраструктурата на страната, предаде ТАСС. Те настояват за произвеждането на избори в Либия на 24 декември, както и изразяват привързаност към ненамесата във вътрешните дела на страната.

Либийският премиер обсъди с Владимир Путин начините за излизането от кризата в Либия

Форумът в Берлин се проведе година и половина след първа подобна среща, припомня Франс прес.

В либийския конфликт, на страната на различните враждуващи сили застанаха Русия, Обединените арабски емирства и Турция, припомня Франс прес.

През декември миналата година ООН прецени, че в Либия има 20 000 чужди наемници и бойци, сред които руснаци от частната групировка Вагнер, чадци, суданци и сирийци.

Последвайте канала на

623 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.24 | 05:37

1
Либия предполага, партньорите разполагат. Никой няма да се откаже от поредния прекрасен полигон за тестове на оръжия. Да бяхте мислили ено време.

2021.06.24 | 08:23

3
и за нас,и за тях мислят други едни хорица....

2021.06.24 | 08:22

2
абе и ние имахме надежда ,това бацката,това гешеф-та на напуснат ама нанай маро булка

Добави коментар

Водещи новини