Тунис влиза в едноседмичен локдаун, предотвратяват срив на здравната система

  • 10 май 2021 06:47

  • 724
  • 0
Тунис влиза в едноседмичен локдаун, предотвратяват срив на здравната система
© Getty Images/Guliver (архив)

В Тунис днес влезе в сила едноседмичен локдаун, който обхваща и празника Айд ал Фитр, бележещ края на Рамазана. Мярката се въвежда в момент, когато болниците едва се справят с ръста в броя на заразените с коронавируса, предаде Франс прес.

Туниските власти предупредиха в петък за опасност от срив на здравната система заради нарастващия брой пациенти в болниците. За да се избегне такъв развой, те въвеждат ограничителни мерки от днес до 16 май.

Тунис въвежда облекчени условия за организирани групи от чуждестранни туристи

Локдаунът съвпада с празника, с който приключват едномесечните пости. Мюсюлманите по традиция го отбелязват, събирайки се семейно и с приятели. Тази година Айд ал Фитр се пада на 13 май.

Днес всички магазини на основния булевард "Хабиб Бургиба" и в Стария град в туниската столица останаха затворени, съобщи кореспондент на АФП.

Силите за сигурност повишиха контрола върху движението в столицата Тунис, но публикувани в социалните мрежи видеоклипове показаха почти нормална обстановка в много райони във вътрешността на страната, където хората се движеха без маски и без да спазват физическа дистанция.

Според новите ограничения семейните събирания и културните прояви са забранени. Полицейският час вече ще започва в 19 ч., а не в 22 ч., както досега, но ще приключва пак в 5 ч.

Джамиите, пазарите и магазините, които не са за стоки от първа необходимост, остават затворени, а пътуванията от един район на страната в друг са забранени. Училищата са затворени от средата на април.

В петък туниският премиер Хишем Машиши каза, че страната преживява най-тежката здравна криза в историята си.

В момента в интензивните отделения на туниските болници има над 500 пациенти - небивало за страната равнище, което наложи разкриването на полеви болници. Здравните власти едва успяват да осигурят нужното количество кислород.

Тунизийските власти затягат мерките срещу разпространението на коронавируса

В страната с близо 12 милиона жители досега са регистрирани над 300 000 случая на КОВИД-19, като 11 350 от заразените са починали.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини