Сейф ал Ислам е издавал заповеди за убийството на бунтовници

  • 11 май 2012 11:18

  • 828
  • 0
Сейф ал Ислам е издавал заповеди за убийството на бунтовници
©

Синът на сваления либийски лидер Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия - Сейф ал Ислам, е давал директни заповеди за убийството на бунтовници по време на бунта срещу баща му миналата година, пише британският в. "Дейли телеграф".

Новината съобщи арабският телевизионен канал Ал Джазира, който разполага със записи на телефонни разговори, на които се чува как Сейф ал Ислам Кадафи дава заповедите за убийството на бунтовници. Телевизията ще излъчи записите довечера. В един от записите се чува как Сейф ал Ислам нарежда на свой подчинен да организира нападение срещу база, държана от бунтовниците в източната част на страната. Става дума за базата Гамал Абдел Насър, близо до Тобрук, която беше превзета от бунтовниците през февруари 2011 г. "Ще изпратим хора, за да ги убият. Ако имаш необходимите хора, дори да става дума за 10 души, прати ги в Тобрук, за да убият бунтовниците", казва Сейф ал Ислам на Тайеб ас Сафи, негов високопоставен сътрудник.
На друг запис се чува как самият Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия заповядва убийствата на цивилни либийци в източната част на страната в началото на март преди НАТО да започне бомбардировките си. В един от записите Кадафи нарежда на командирите си да отправят заплаха, че ще признаят независимостта на Страната на баските и на Андалусия в Испания като наказание, че испанското правителство оказва подкрепа за ударите на алианса в Либия.

Сейф ал Ислам се намира сега в затвор в Либия и е обект на спор между Международния наказателен съд в Хага и либийските власти относно това кой ще го съди. Той е обвиняван за военни престъпления и престъпления срещу човечеството заради ролята му в потушаването на въстанието. Сейф ал Ислам твърди, че е невинен. Съдът в Хага смята, че в Либия ситуацията е прекалено несигурна, а съдебната система прекалено слаба, за да бъде съден Сейф ал Ислам там. Либия отхвърля тези твърдения.

Прокурорът от МНС Луис Морено Окампо вече коментира новината за появата на записите на телефонните разговори, уличаващи Сейф ал Ислам. "Сейф ал Ислам е давал директни заповеди за убийството на хора, за ликвидирането на хора. Това са напълно нови за мен
доказателства. Тези записи са страхотни, трябва да бъдат предадени или на МНС или на прокурорите в Либия. Това е много интересна информация, потвърждаваща нещата, с които разполагаме. За нас е много важно да покажем, че тези хора са били директно замесени в престъпленията в Либия", заяви Морено Окампо.

Последвайте канала на

БТА
828 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини