Нигерия започва ваксинaция срещу COVID-19

  • 05 март 2021 17:37

  • 395
  • 1
Нигерия започва ваксинaция срещу COVID-19
© gettyimages

Нигерия започна да ваксинира населението си срещу COVID-19. Началото на колосалната кампания за имунизиране на 80 милиона души до края на годината бе поставено официално днес, а първият ваксиниран стана лекар, прекарал последната година в лечение на пациенти с COVID-19, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Радвам се да бъдат първият и се радвам, че не съм последният", каза пред Ройтерс 42-годишният лекар Нгонг Сайприън. "Искам всички да бъдат ваксинирани."

В Словения се появи и нигерийският вариант на COVID-19

В бяло-зелените шатри (цветовете на нигерийското знаме), в които днес беше поставено началото на ваксинационната кампания, пред обективите на камерите и под ръкоплясканията на ликуващите официални представители, бяха имунизирани още двама лекари и медицинска сестра. Със 157 671 потвърдени случая на COVID-19 и 1951 починали Нигерия не беше засегната от пандемията толкова тежко, колкото бяха първоначалните опасения, но тя си поставя за задача до края на годината да ваксинира 40 на сто от населението си, а през 2022 г. - още 30 процента.

Ваксинирането на цялото 200-милионно население на Нигерия, както и на населението на развиващите се страни изобщо е смятано за ключов елемент от пресичането на световната пандемия от коронавируса.

Във вторник на Нигерия бяха доставени 3,92 милиона дози от ваксината на Оксфорд/АстраЗенека чрез механизма КОВАКС. За тази година правителството в Абуджа очаква да получи общо 84 млн. дози по същата програма. КОВАКС е международен механизъм под егидата на ваксинационната коалиция ГАВИ и Световната здравна организация, които си сътрудничат с УНИЦЕФ при прилагането му. Програмата цели да осигури ваксини за бедните страни и страните със средни доходи на населението, припомня АП.

Нигерия очаква и най-малко 40 млн. дози от Африканския съюз, както и 100 000 дарени дози от ваксината на АстраЗенека, произвеждана в индийския Серумен институт по търговското наименование "Ковишилд" (Covishield). Президентът на Нигерия Мухамаду Бухари и други "стратегически ръководители" ще бъдат ваксинирани утре като мярка за засилване на общественото доверие към ваксините. Трийсет и шестте щата на Нигерия, включително Лагос, икономическата столица и епицентър на епидемията в Нигерия, ще получат дози през следващите седмици. Изследвания обаче навеждат на мисълта, че 23 процента от жителите на щата Лагос може да са изкарали COVID-19 още миналия октомври.

Сред първите, които ще бъдат ваксинирани по време на масовата ваксинация, са медиците на първа линия и работещите в ключови отрасли, като петролно-газовия, следвани от възрастните хора с хронични заболявания. След това ще могат да бъдат ваксинирани всички над 18 години, с изключение на бременните жени. "Ваксините са светлина в края на тунела, но трябва да стигнем до края на тунела", каза Чикве Ихеквеазу, генерален директор на нигерийския Център за контрол на заболяванията. Той добави, че наблюдението, тестването и лечението ще продължат.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
395 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Dianea17

2021.04.10 | 03:56

1
­В­­­и­­ж­­­т­­­е­ ­м­­­о­я­­т­­а­­ ­т­­и­й­­­н­ ­п­­­у­т­­­к­­а­­ ­­-­ ­W­W­W­.­­B­­G­­1­­­7­­­.­­­C­­­L­U­­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини