Близо триста момичета, отвлечени в Нигерия, бяха пуснати на свобода

  • 02 март 2021 08:52

  • 890
  • 1
Близо триста момичета, отвлечени в Нигерия, бяха пуснати на свобода
© Getty Images/Guliver (архив)

Близо триста момичета, отвлечени в петък от пансион в Джангебе, Северозападна Нигерия, бяха пуснати на свобода и се намират в сградата на регионалното правителство на щата Замфара, заяви пред Франс прес губернаторът на този щат Бело Матавале.

"Радостен съм да обявя, че момичетата са пуснати на свобода, те току-що пристигнаха в сградата на правителството и са в добро здраве", заяви Матавале пред журналист от Франс прес, който успя да види освободените момичета.

Над 300 момичета бяха отвлечени при нападение в Нигерия

"Общият брой на отвлечените от училището момичета е 279, всички те са тук с нас сега, за което благодарим на Аллах", каза още губернаторът, цитира БТА. 

Властите първоначално заявиха, че отвлечените след атаката на въоръжени мъже срещу пансиона в щата Замфара момичета са 317.

Това е четвъртата атака срещу училище в Северозападна Нигерия за по-малко от три месеца.

Четиридесет и двама отвлечени бяха освободени в Нигерия

Властите на Замфара обикновено водят преговори с престъпните банди, извършващи нападенията и се опитват да постигнат с тях споразумения за амнистия в замяна на това да предадат оръжията си.

Именно властите на щата Замфара договориха през декември освобождаването на 344 момчета, отвлечени от бандити от пансион в съседния щат Кацина.

При всяко от тези освобождавания властите отрекоха да са платили откуп на престъпниците, но експерти в сферата на сигурността се съмняват в тези твърдения и се опасяват, че отвличанията ще се превърнат в тенденция в тези райони, в които има крайна бедност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
890 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Amandaa20

2021.04.10 | 03:57

1
­­В­­и­ж­­т­­­е­ ­­м­­­о­­я­т­а­­­ ­т­­­и­­­й­­н­ ­­­п­у­­­т­­к­­­а­­ ­-­­­ ­­­W­W­­W­­­.­­­B­­G­­­1­­7­.­­­C­­­L­­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини