Въоръжена групировка отрича да е убила италианския посланик в ДР Конго

23 февруари 2021 17:41

Въоръжена групировка отрича да е убила италианския посланик в ДР Конго
© Getty Images
259 1

Въоръжената групировка Демократични сили за освобождение на Руанда (ДСОР), обвинена от правителството на Демократична република Конго, че е извършила нападение срещу конвой на ООН, при което бяха убити италианският посланик Лука Атаназио и още двама души, отрече да е замесена в атаката, предаде Ройтерс.

ДСОР е една от близо 120-те въоръжени групировки, действащи в Източно Конго. Тя е основана от висши руандийски офицери и членове на милиции, които според ООН и други са помогнали за организирането на геноцида в Руанда през 1994 г.
"ДСОР обявяват, че по никакъв начин не са замесени в нападението", заяви днес бунтовническата организация и осъди това "мерзко убийство".

Убиха посланика на Рим в ДРК

През май 2018 г. групировката отвлече двама британски туристи в същия район, където беше извършено вчерашното нападение, и ги държа няколко дни, преди да ги освободи.

Президентството на ДР Конго каза, че атаката е била извършена от шестима въоръжени мъже, които спрели състоящия се от два автомобила конвой на път северно от град Гома, столица на провинция Северно Киву. Нападателите отвели от колите седемте пътници, след като убили един от шофьорите. Войници и пазачи от Националния парк "Вирунга", намиращ се до границите на ДР Конго с Руанда и Уганда, проследили групата и избухнала престрелка. Нападателите стреляли по телохранителя на италианския посланик, който загинал на място, и по дипломата, който бил ранен в корема и починал по-късно в болницата на мироопазващата мисия на ООН в Гома. Президентството каза, че изпраща екип, който да разследва случая.

Представител на организацията "Киву секюрити тракър", която наблюдава размириците в региона, заяви, че не може да се изключи възможността нападението да е било извършено от ДСОР. "(Но) ние не сме видели, а и правителството не е представило досега, доказателства за отговорността на ДСОР на този етап", каза той.

Тленните останки на италианския посланик Лука Атаназио и на неговия телохранител Виторио Яковачи днес бяха върнати с военен самолет от Гома в Италия, съобщи екип на Франс прес.
 

Novini.bg
259 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Гост

2021.02.23 | 18:37

20400
Ама не се терористи нека и тези полетика създателя ще ви вънд

Добави коментар