Откриха първата бирена фабрика

  • 15 февруари 2021 13:44

  • 336
  • 1
Откриха първата бирена фабрика
© Getty (архив)

Най-древният пивоварен завод се е намирал в Египет, предаде Би Би Си.

Археолози от САЩ и африканската страна са обявили, че са открити край древния град Абидос (в Южен Египет) 40 помещения, в които се е произвеждала кехлибарната напитка.

"Става дума за промишлено производство. Работата е била разпределяна между много хора, специализирани в различните етапи на правенето на бирата", това е казал служителят в министерството на културата в Кайро Мустафа Вазири.

По думите на чиновника древните пивовари са произвеждали огромно количество от напитката. "Бяха открити 40 съда за ферментация, дестилация и съхранение на пивото. Това за онези времена е било бирена фабрика", е допълнил той.

Вазири е казал още, че находката е била датирана по време на управлението на фараон Нармер (3150 - 2613 г. пр. н.е.). Той е добавил, че бирата се радвала на особена популярност в Древен Египет. "Пивото се е използвало и за ритуални цели", е казал още служителят и припомнил, че Абидос е бил един от центровете на култа към Озирис (умиращ и възкръсващ бог).

Бирата обединява хората и създава добро настроение

"Първите предположения за бирената фабрика в района са били изказани преди около 100 години от британски археолози. Наскоро тяхната хипотеза е била потвърдена", посочи медийната корпорация от Обединеното кралство.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
336 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Debbiea16

2021.04.10 | 03:59

1
­­­В­­и­ж­т­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­­­а­­ ­т­­­и­й­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­­­к­а­ ­-­­­ ­W­W­­­W­.­­­B­­­G­­­1­7­­­.­C­L­U­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини